Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Bakgrund: Åtta år efter självständigheten - Kosovo Uefa-medlem

Foto: SCANPIX

2008 förklarade Kosovo sig självständigt från Serbien. Åtta år senare är landet till slut medlem i Uefa. Men det har inte varit någon enkel kamp, här är bakgrunden.

Det är nu åtta år sedan Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien. Omröstningen i parlamenten skedde den 17 februari 2008 och resultatet kunde inte varit tydligare – 109 ja-röster mot 0 nej. Sedan dess har landet kämpat för ett erkännande från resten av världen. Ett 100-tal länder ställer sig positiva till den nya staten, däribland Sverige. Andra vägrar fortfarande att erkänna Kosovo som ett eget land.

Den känsliga situationen har påverkat världspolitiken på flera olika plan, bland annat den inom fotbollen. Kosovo var fram till den 3 maj 2016 inte medlem i varken Uefa eller Fifa trots att de aktivt har arbetat för att bli en del av organisationerna under lång tid. Anledningen är att en del medlemmar, inklusive Serbien, har kämpat för att hålla dörren stängd för det nyskapade landet.
I maj 2012 meddelade Fifas dåvarande president Sepp Blatter att Kosovos fotbollsklubbar samt landslag skulle få tillåtelse att spela vänskapsmatcher. Detta blockerades snart av Uefas Michel Platini med motiveringen att det var "ett rent politiskt" beslut från hans sida.

Ett genombrott kom dock i januari 2014 då Fifa beslutade att lag från Kosovo kan spela internationella matcher förutom mot lag från andra delar av det forna Jugoslavien. Som en säkerhetsaspekt förbjöds nationella symboler som exempelvis flaggor under dessa matcher.

När Uefas årliga kongress i Budapest inleddes under tisdagen stod återigen Kosovos medlemskap som en av punkterna på dagordningen. Några veckor tidigare hade det serbiska förbundets ordförande Tomislav Karadzic sagt att han tänkte göra allt i sin makt för att stoppa ett eventuellt tillträde.
"Sedan 2012 har det serbiska fotbollsförbundet använt sig av lagliga medel i kampen mot att låta självutnämnda Kosovo bli medlem i Uefa. Vi har lyckats, men inte utan stor ansträngning för att avlägsna ansökan om godkännande från dagordningen och förhindra en stor orättvisa fyra gånger om" sa Karadzic i ett uttalande på förbundets hemsida.

Men det visade sig att Kosovo skulle vinna den här matchen. 28 förbund röstade för och 24 emot, samt två röster som ogiltligförklarades. Runt 13-tiden blev det klart att landet blir den 55:e medlemmen i Uefa och sannolikt också medlem i Fifa. Världsfotbollens president Gianni Infantino har nämligen tidigare meddelat att Kosovo i princip kan räkna med medlemskap även i hans organisation om Uefa röstar för.

Vad innebär detta beslutet för fotbollen överlag? Förutom att landet fått ett erkännande samt får delta i internationella turneringar så innebär det en hel del för många andra landslag. Idag finns det en rad olika fotbollsspelare som möjligen hade kunnat representera Kosovo men som i stället har valt att ansluta sig till andra landslag.

De som säkert är extra nervösa är de albanska fotbollsfansen. Albaniens landslag har redan förlorat målvakten Samir Ujkani som anslöt till Kosovo redan 2014. Manchester Uniteds stora talang Adnan Januzaj har tidigare nekat både Kosovo och Albanien för födelselandet Belgien. Dock ska han enligt uppgifter överväga att byta till Kosovo nu när medlemskapet i Uefa är klart.

Att spelare skulle börja skifta lag hur som helst är dock ganska osannolikt. Tre Kosovofödda spelare, Fredierik Veseli, Berat Djimsiti, och Amir Rahmani har beslutat att fortsätta i det albanska landslaget. Även det schweiziska landslagets stjärna Xerdan Shaqiri förväntas stanna i sitt nuvarande landslag, trots att han fanns med på en banderoll tillsammans med Januzaj som hängdes upp inför Kosovos vänskapsmatch mot Haiti 2014.

Senast Uefa röstade in en ny medlem var Gibraltar 2013. De är ännu inte medlem i Fifa.

Publicerad 2016-05-03 kl 15:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons