Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

BILDSPEL: Alla EM-maskotar genom tiderna

Italien 1980: Pinocchio - baserad på Disney-figuren med samma namn. En liten pojke i trä med en lång näsa med Italiens flagga på.
Frankrike 1984: Péno - en vit tupp, en symbol för Frankrike, iklädd landets färger.
Västtyskland 1988: Berni - en kanin med människoformad kropp iklädd landets färger.
Sverige 1992: Rabbit - kanske hade Sverige lite dålig fantasi när man skulle komma på en maskot för mästerskapet, Rabbit är nämligen en ganska exakt kopia på Berni fast med svenska färger.
England 1996: Goaliath - precis som 1966 valde England ett lejon som maskot. Och den delar stora likheter med World Cup Willie - den första maskoten i fotbollsmästerskap.
Holland/Belgien 2000: Benelucky - ett lejon med båda ländernas färger i manen. Den första delen av namnet, "Bene", syftar på Benelux - samlingsnamnet för Holland, Belgien och Luxemburg.
Portugal 2004: Kinas - en liten pojke iklädd Portugals färger. Den första pojken i sammanhanget, men inte den sista.
Österrike/Schweiz 2008: Trix och Flix - två pojkar klädda i vit och rött, båda ländernas färger.
Polen/Ukraina 2012: Slavek och Slavko - en kopia på maskoten från fyra år tidigare, men med Polen och Ukrainas färger istället.
Frankrike 2016: Namnet ännu inte officiellt - ännu en pojke iklädd landets färger med en mantel på ryggen. Namnet bestäms i en omröstning nästa vecka.

I dag presenterades maskoten för EM 2016 i Frankrike. Här kan du minnas tillbaka på samtliga maskotar från tidigare mästerskap.

Uefa presenterade under tisdagen den officiella maskoten för EM 2016. Maskoten, som får sitt namn via en omröstning nästa vecka, är en liten pojke iklädd Frankrikes färger med en mantel på ryggen.
Det är fjärde turneringen i rad där maskoten är en liten pojke, eller två.

I bildspelet ovan kan du se tillbaka på samtliga maskotar som varit i EM-turneringar - från starten med Pinocchio i Italien 1980.

Om du läser detta i någon av våra appar, klicka här för att se bildspelet.

Publicerad 2014-11-18 kl 18:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons