Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bolivia försvarar spel på hög höjd

12å

Bolivia, Peru och Ecuador, samtliga har de fotbollslandslag som spelar sina landskamper på arenor som ligger mer än 2 750 meter över havet, något som många anser ger dem en fördel gentemot andra landslag.

Men enligt en studie genomförd av det bolivianska fotbollsförbundet (FBF) finns det en enkel lösning; man ska som bortalag inte anlända förrän kort före avspark.
-Att anlända bara några timmar före matchen, spela och sedan åka därifrån, det är det bästa för då påverkas man inte av den höga höjden, säger Ivo Eterovic, medicinskt huvudansvarig på FBF

-Fysiologiskt börjar människokroppen inte reagera på höjden förrän efter fyra eller fem timmar.

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) förbjöd i december 2007 alla matcher på mer än 2 750 meter över havet, men sedan maj 2008 är förbudet tillfälligt borttaget. Enligt källor inom FBF kommer Fifa nu i oktober föreslå att lag endast får spela på hög höjd efter att ha anpassat sig på platsen i två veckors tid.

ANNONS
-Enligt våra studier är en acklimatiseringsperiod onödig. Det finns ingen anledning att förbjuda fotboll på hög höjd, säger Ivo Eterovic.

TT

Publicerad 2009-07-23 kl 10:55
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto