Buffon räddade Italien - Mutu tröstlös

Landslag

Med mindre än tio minuter kvar av matchen fick Adrian Mutu chans att avgöra på straff. Men den rumänske stjärnans straff räddades av Buffon i det italienska målet. Slutresultatet 1-1 gladde inte något av lagen och jobbigast var det för Italien som fick ett mål felaktigt bortdömt. Nu ser det riktigt mörkt ut för laget som inte har sitt öde i egna händer.

Det märktes direkt att italienarna var laddade och verkligen ville vinna matchen. Roberto Donadoni hade gjort flera ändringar från förra mötet och de var lyckade. Fabio Grosso och Alessandro Del Piero var pigga och Grosso kom ständigt till inläggslägen från sin position som vänsterback. Men inläggen mot Luca Toni och Alessandro Del Piero förvaltades inte på något bra sätt under den första halvleken trots att möjligheterna fanns flera gånger om.

Rumänien hade en del chanser på fasta situationer tidigt i den första halvleken. Bland annat styrdes en frispark från Christian Chivu i stolpen av den italienska mittbacken Christian Panucci. Men sen var det Italien för hela slanten och det var bara en tidsfråga innan Luca Toni skulle få in bollen i mål så många chanser som han hade. Det dröjde till första halvlekens absoluta slutskede. Pirlo slog in en kort hörna mot Toni samtidigt som Rumänien lyfte backlinjen. Toni lämnades helt ensam med Lobont och kunde enkelt nicka in 1-0, men den assisterande domaren lyfte på flaggan. Reprisbilderna visade att Toni var på rätt sida när Pirlo slog bollen men det är alltid en svår situation att bedöma för domaren. Tungt för Italien att gå till halvtidsvila utan utdelning på alla chanser, och inte minst att ha blivit berövade på ett mål.

Den andra halvleken inleddes med böljande spel utan att det egentligen hände någonting under en tiominutersperiod. Sen hände allt. Gianluca Zambrotta friställde sin före detta lagkamrat Adrian Mutu med en för lös hemåtnick och Rumänien hade helt plötsligt chockat Italien. Men glädjen varade inte länge. I nästa anfall kvitterade Italien när Panucci nickade in en frispark. Båda lagen ville vinna matchen och satsade på ett.
ledningsmål. Italien var det bättre laget men bollen ville inte in.
Rumänien spelade smart och med mindre än tio minuter kvar gav det utdelning. Niculae gick i backen efter hård uppbackning från Panucci.

Straff, tyckte den norske domaren och lagets stjärna Mutu fick chansen att bli hjälte. Men Buffon gjorde en bra räddning på en halvdålig straff och Mutu var tröstlös. Det oavgjorda resultatet var inte särskilt bra för något av lagen, i synnerhet inte Italien som bara har en poäng efter två spelade matcher.

Matchfakta Italien-Rumänien 1-1 (0-0)
0-1 (55) Adrian Mutu, 1-1 (56) Christian Panucci.
Varningar: Italien; Andrea Pirlo, Daniele de Rossi, Rumänien; Adrian Mutu, Christian Chivu, Dorin Goian.
Domare: Tom Henning Övrebö, Norge.
Arena: Letzigrund Stadion (Zürich)
Publik: 30 000 (fullsatt)

Laguppställningar Italien: Gianluigi Buffon – Gianluca Zambrotta, Christian Panucci, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso – Andrea Pirlo, Daniele de Rossi – Mauro Camoranesi (Massimo Ambrosini, 85), Simone Perrotta, Alessandro Del Piero (Fabio Quagliarella, 76)
Rumänien: Bogdan Lobont – Cosmin Contra, Gabriel Tamas, Dorin Goian, Razvan Rat – Florentin Petre (Banel Nicolita, 58),Paul Codrea, Mirel Radoi (Nicolae Dica, 25), Christian Chivu – Daniel Niculae, Adrian Mutu.