Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Casillas: Jag är inte Sankt Iker

Iker Casillas kallades "sankt Iker" redan inför EM. Efter straffsegern mot Italien har han tagit ännu ett kliv uppåt.
Men bara i andras ögon.
-Jag är varken sankt Iker, eller sankt något annat, säger den spanske EM-målvakten.

Sett till historien var det passande att Iker Casillas fick bli den store hjälten när Spanien, efter 24 års väntan, tog sig till semifinal i ett stort mästerskap igen.
Real Madrid-målvakten har på nära hand upplevt den spanska mästerskapsförbannelsen. Först som avbytare i EM 2000, sedan som förstemålvakt i VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Efter straffsegern mot Italien i söndags, där Casillas räddade två straffar, hyllade de spanska medierna honom som hjälte. Men det vill han inte höra talas om.

-Jag gillar inte att bli överöst av hyllningar, säger han och slår även bort smeknamnet "san Iker", som Madrid-fansen förärat honom med.

-Jag är inte heller en "Galactico". Jag är från Mostoles (i Madrids utkant), varken mer eller mindre. Och när vi vinner, så vinner vi tillsammans.

Debut under Hiddink

Bara 27 år gammal är Iker Casillas redan uppe i 80 landskamper. Han har fyra spanska ligaguld och två Champions league-titlar. En titel med A-landslaget saknas som bekant, men Casillas försvarar ändå den spanska fotbollen.

-Spanien har varken varit så dåligt som det har utmålats tidigare, eller så fantastiskt som det låter i dag, säger han enligt AFP.

-Det samma gäller mig. Jag är inte en hjälte nu, och borde inte vara den skyldige om vi förlorar i morgon. Vi måste behålla fötterna på jorden.

Iker Casillas gjorde A-lagsdebut i Real Madrid under Guus Hiddink säsongen 1998-1999. Den nederländske tränaren har sedan dess avverkat en rad klubblag och några landslag innan han 2006 hamnade i Ryssland.

Casillas däremot har varit Real Madrid trogen och lär bli det resten av karriären - hans nuvarande kontrakt löper ut 2017, med option på att förlängas ett år i taget efter det.

Iker Simpson?
En av hans konkurrenter om titeln som världens bäste målvakt, tjecken Petr Cech, spelar i en specialkonstruerad hjälm efter sin huvudskada.
Iker Casillas har en egen, lite mer svårupptäckt, gimmick. Hans vänstra målvaktshandske har bara fyra fingrar. Långfingret och ringfingret samsas om samma utrymme i handsken sedan ringfingret gått ur led under VM 2006.

Skadan är sedan länge läkt, men Casillas hade vant sig och har valt att spela vidare med bara nio fingrar.

-Jag är som en i familjen Simpson, brukar Casillas skämta då handsken kommer på tal.

Men trots det är det snarare "sankt Iker" än "Iker Simpson" som gäller. Både i folkmun och för förbundskaptenen Luis Aragonés:

-Iker är en 10:a på allt. Som målvakt, som kapten, sättet han beter sig, säger Aragonés enligt Reuters.

-Och titta på hur mycket av sin karriär han fortfarande har framför sig. Han är ett fenomen.

TT

Publicerad 2008-06-25 kl 14:51
Annons
Annons
Annons