De Rossi: -Vi har nästan trott att det var kört

Landslag

Italien vann den helt avgörande matchen mot Frankrike.
2-0-segern i kombination med Hollands seger mot Rumänien gör att Italien spelar kvartsfinal mot Spanien på söndag.

-Vi har nästan trott att det var kört men i dag gjorde vi en utmärkt insats, sade Daniele De Rossi som gjorde ett mål för Italien.

Allt gick emot Frankrike inledningsvis. Redan efter sju minuter bars deras lysande stjärna Franck Ribéry ut på bår efter att ha skadat sig i en närkamp med Gianluca Zambrotta. Och en kvart senare drogs italienaren Luca Toni ned i straffområdet av franske backen Éric Abidal. Resultatet blev straff för Italien och utvisning för Abidal.

Straffen tog Andrea Pirlo hand om och satte den säkert uppe i krysset.
Efter straffen och utvisningen var det en rejäl uppförsbacke för Frankrike som trots det numerära underläget ändå skapade en del chanser. Men allt hopp om en kvartsfinal för fransmännen släcktes i princip i den 62:a minuten då Daniele De Rossi sköt en frispark i mål. Skottet gick via Thierry Henry i den franska muren och Henrys styrning ställde målvakten Gregory Coupet som var på väg åt helt fel håll.

-Vi har kritiserats och det har delvis varit rättvist. Men i dag gjorde vi en utmärkt insats och jag tycker att alla spelade bra, sade De Rossi i tv direkt efter matchen.
Men det räckte inte med att vinna för Italien.

Världsmästarna var dessutom tvungna att förlita sig på att Holland skulle ta poäng mot Rumänien vilket de lyckades med. Även om Marco van Basten bytte ut nio spelare från startelvan i senaste matchen kunde ersättarna med Robin van Persie och Arjen Robben i spetsen vinna med 2-0 efter mål av Klaas Jan Huntelaar och Arjen Robben.

Därmed är Italien klart för kvartsfinal mot Spanien samtidigt som VM-finalisten Frankrike är utslaget redan efter gruppspelet. I kvartsfinalen får Italien klara sig utan straffskytten Pirlo sedan han fått sin andra varning i turneringen i slutet av den första halvleken.