POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG
1v

Dennerby avtackad i Nigeria - hoppas på nytt uppdrag utomlands: "Stimulerande"

Foto: Bildbyrån.

Thomas Dennerby har tackat för sig i Nigeria.
Nu hoppas han på en fortsättning utomlands.
- Det är lärorikt och utvecklande att upptäcka andra kulturer, säger han till Fotbollskanalen. 

Thomas Dennerby tog vintern 2018 över Nigerias damlandslag och ledde därefter landslaget till både seger i Afrikanska mästerskapen och för första gången vidare från gruppspel i ett världsmästerskap på 20 år, till åttondelsfinal förra sommaren i VM i Frankrike. Men i veckan tog resan slut.

Det nigerianska fotbollsförbundet bekräftade att Dennerby, trots flera försök från bland annat Nigerias idrottsminister Sunday Dare att övertala förbundskaptenen, lämnar sitt uppdrag i landet. Anledningen tros, enligt bland annat Today.ng, vara att förbundet ska ha lagt sig i förbundskaptenens jobb och ville att han bland annat inte skulle ta ut profilerade spelare som under VM i somras protesterade mot obetalda ersättningar från det nigerianska förbundet. 

Dennerby är däremot själv lågmäld om anledningen till att han lämnar landslaget. 

- Jag och Jörgen har avslutat våra anställningar i Nigeria. Det handlar om tekniska frågor som vi inte riktigt var överens om hur man ska gå vidare med på bästa sätt för att utveckla laget. Så enkelt är det egentligen, säger han till Fotbollskanalen.

Vilka "tekniska frågor" handlar det om?
- Nej, det räcker att kommentera det så här känner jag. 

Dennerby minns tillbaka till en fin tid i landslaget och menar att han kommer att sakna sitt arbete i Nigeria.  

- Om man börjar med spelarna är det helt fantastiska tjejer. Allt beröm till dem. De har varit grymma och superprofessionella på alla sätt och vis. Det kommer naturligtvis bli en saknad. Jag har också älskat den pulsen som är i Nigeria kring fotboll, man lever fotboll där. Det är också en rolig sak att ta med sig framöver och minnas. Det var också bra att få vinna Afrikanska mästerskapen och att vi för första gången på 20 år tog oss till slutspel i VM. Det har varit en bra tid, säger han och fortsätter:

- Det blir alltid en viss form av saknad när man bryter relationer, men beslutet som helhet känns väldigt rätt.

Var det ett jobbigt beslut att ta med tanke på att bland annat idrottsministern också kämpade för att du skulle stanna?
- Det är klart att det var ett svårt beslut, men i slutändan ändå ett riktigt beslut. 

Vad kommer du att minnas starkast från den här tiden?
- Det är nog definitivt glädjen när vi vann Afcon (Afrikanska mästerskapen) och när vi vann semifinalen och blev VM-klara. Det var några roliga dagar där, men också den spontana glädjen när vi gick vidare till åttondelsfinalen. Det finns många goda saker och jag har inget ont att säga om någon.

Dennerby har även meriter från en tid som förbundskapten för Sveriges damlandslag, men vill nu fortsatt träna ett lag på utländsk mark.  

- Man får se, man vet aldrig vad som händer. Vi får se vad som dyker upp och om det dyker upp något. Det vet man aldrig, säger han och fortsätter: 

- Men jag tror nog att jag väldigt gärna fortsätter att jobba lite utomlands och göra något som man inte har gjort sedan man började i 30-årsåldern. Jag tror att det är en viktig bit för att man ska känna sig jättemotiverad som när man tog det här med Nigeria, att det är en ny upplevelse eller stimulerande grej. Det känns som att om något blir aktuellt är jag gärna kvar utomlands i något år till.

Tiden i Nigeria har gett mersmak?
- Ja, det gav den verkligen. Jag tycker att det är lärorikt och utvecklande för en själv att upptäcka andra kulturer och andras sätt att se på saker. Jag känner att det här har utvecklat mig och jag hoppas att jag får den här möjligheten igen.  

Publicerad 2019-10-10 kl 07:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå