Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
1v

Dennerbys Nigeria vann afrikanska mästerskapen - efter nytt straffdrama: "Finns en otrolig stolthet över laget"

Foto: Bildbyrån

Straffavgörande i semifinalen. Nytt straffavgörande i finalen.
Thomas Dennerbys Nigeria blev mästare i afrikanska mästerskapen under helgen.
- Det roligaste av allt är den betydelse som fotbollen har för befolkningen här, säger förbundskaptenen till Fotbollskanalen.

I januari tog den tidigare förbundskaptenen för Sveriges damlandslag, Thomas Dennerby, över det nigerianska damlandslaget. Det första stora uppdraget blev afrikanska mästarskapen, där Nigeria stod pall för pressen på landet.

Dennerbys landslag säkrade en plats till VM nästa sommar i och med semifinalsegern mot Kamerun. I finalen väntade Sydafrika, och även där gick Nigeria segrande ur matchen.

- Det är klart att det är roligt att vinna. Att vinna turneringar är alltid kul. Men det roligaste av allt är den betydelse som fotbollen har för befolkningen här. Det finns en otrolig stolthet över det här laget här. De lever fotbollen. Och det blir lite ”balaj” när man landar, säger Dennerby till Fotbollskanalen, strax efter att laget landat i Nigeria igen efter lördagens finalseger i Ghana.

Både semifinalen och finalen avgjordes efter ett straffdrama. För Dennerby var nerverna dock betydligt lugnare i finalen.

- Det var inte så farligt faktiskt, då var det värre i semifinalen mot Kamerun. Då var det faktiskt straffsparksläggning om en VM-plats. Den här var ”bara” en straffsparksläggning om en titel (skratt). Vi hade en straff i 75:e minuten också som Asisat Oshoala gick fram på, men sköt utanför målvaktens högra stolpe. Vi hade guldläge att avgöra matchen sedan i spelet också. Vi gjorde en mycket bättre match än tidigare mot Sydafrika (0-1-förlust för Nigeria i den första gruppspelsmatchen), säger Dennerby.

- Jag tycker att vi gjorde vår bästa match i turneringen. Vårt försvarsspel har genomgående varit otroligt stabilt. Vi har väl släppt till i snitt en och en halv målchans per match i princip. Sen är det som alla förstått en del kvar att göra i anfallsspelet. Vi har gjort mycket mål mot svagare lag, men det är viktigt att göra det även mot starkare lag när man inte får lika mycket tid. Det är väl det som vi som lag behöver jobba mest med. Vi har många riktigt bra försvarsspelare. Och försvarsspelet sitter, där även mittfältare och anfallare är med. Den organisationen har jag och Jörgen (Petersson, assisterande) lyckats sätta bra. Men vi hoppas kunna utveckla anfallare så att vi hittar en variation. Vi har ju ett antal riktigt snabba forwards, och när man har det vill försvarare och mittfältare ibland hitta en enklare lösning och slår den tidigt på dem. Vi måste komma upp lite i planen.

Nu väntar alltså VM i Frankrike till sommaren för Nigeria. Då hoppas Dennerby på att förutsättningarna ska vara bättre än de var inför afrikanska mästerskapen, då det varken blev särskilt många träningsläger eller någon träningsmatch i svallvågorna av turbulensen i det nigerianska fotbollsförbundet.

- Om vi får goda möjligheter att få förbereda oss och får några träningsläger så tror jag att vi har goda möjligheter att knixa oss vidare från gruppen (i VM). Men det är inget som kommer av sig självt. Men jag tycker att om man tittar på försvarsspelet och den biten så är jag inte orolig. Alla de här spelarna kan vi fortsätta spela med. Men sedan behöver vi utveckla vårt anfallsspel, som jag var inne på. Och det gäller för med hela laget och organisationen, att få ett utökat antal idéer och spelvägar. Det är lite som Sverige också fått lite kritik för. Har man snabba forwards som med Lotta Schelin och Sofia Jakobsson så blir det en lätt lösning att slå upp bollen på dem. Och vi hamnar i samma fälla emellanåt. Men vi hoppas kunna få ordning på det.

Publicerad 2018-12-03 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons