Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

DOKUMENT: Backes tuffa uppdrag - lyfta ett land kört i botten

EM-kval (herr) 2015-08-13 kl 18:15

Splittringar, noll självförtroende, usla resultat och en katastrofal Fifa-rankning. Fotbollskanalen ger er berättelsen om Finland, landslaget som folket tappat hoppet om och nu ska räddas av Hasse Backe.

Under onsdagen presenterades Hasse Backe som Finlands nye förbundskapten. Nyheten kom som en överraskning och nu tar svensken, efter sitt uppdrag som tränare i MLS-laget New York Red Bulls mellan 2010 och 2012, över ett landslag som under de senaste åren haft problem med att leverera resultat.

Men Finland har aldrig varit någon stark fotbollsnation. Sveriges grannland österut har en befolkningsmängd på omkring 5,5 miljoner och fotboll är långt ifrån den största sporten i landet. Fotbollen har aldrig lyckats kliva ur skuggan av ishockeyn och motorsporter - och konstigt är kanske inte det.

Aldrig någonsin har det finska A-landslaget kvalificerat sig för något VM- eller EM-slutspel. Under 2000-talets första tio år hade landet sin kanske bästa period någonsin. Då bestod landslaget av spelare som Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Jussi Jääskeläinen, Jonatan Johansson, Teemu Tainio och Petri Pasanen, för att nämna några.

ANNONS

Nedförsbacke efter Hodgson
Till EM 2008, under ledning av Roy Hodgson, var man också nära att kvalificera sig. Men då föll man på målsnöret i de avslutande omgångarna. I kvalet till VM 2010 kom man sedan trea i sin grupp med Stuart Baxter som förbundskapten, men därefter har mer eller mindre allt gått utför.

2011 tog Mixu Paatelainen över som förbundskapten - och han har kört skutan i botten. I juni tidigare i år kokade missnöjet med Paatelainen över även hos det finska fotbollsförbundet. Då fick förbundskaptenen sparken, efter att ha inlett EM-kvalet med en seger, ett kryss och fyra förluster. Efter sex matcher ligger man till och med två poäng efter Färöarna.

"Känts väldigt splittrat"
Paatelainens förtroende från de finska fansen var totalt förbrukat när han fick lämna sitt uppdrag och under EM-kvalet har landslaget blivit utbuat av sina supportrar.

ANNONS

- Det har gått snett. Mixus landslag har känts väldigt splittrat. De har haft väldigt dåligt självförtroende både som kollektiv och individer, berättar tidningen Hufvudstadbladets fotbollskrönikör Jonas von Wendt.

Mixu Paatelainen fick aldrig Finlands stora nyckelspelare att leverera fullt ut och mot slutet av sin tid som förbundskapten uttryckte han åsikter om att kvaliteten på spelarna helt enkelt inte är tillräckligt bra.

Finland är i dag ett landslag i kris, som skriker efter hjälp. Landets fotbollsförbund har sökt med ljus och lykta efter räddaren i nöden och under onsdagen presenterades alltså mannen som de hoppas ska göra Finland till en respektabel fotbollsnation igen - svenske Hasse Backe, 63.

- Han är en mycket erfaren och framgångsrik tränare, motiverar fotbollsförbundets ordförande Pertti Alaja.

ANNONS

Siktar på VM 2018
På presskonferensen erkände också Backe att han är medveten om den tuffa sits som "Huuhkajat" befinner sig i.

- Det här är en utmaning. Finland har haft ett tufft EM-kval, men det här kändes som en utmaning som jag vill ta mig an. Jag vill försöka gå till VM-slutspelet 2018, sa Backe.

VM 2018, ja. För EM 2016 i Frankrike är en dröm som redan är krossad sedan en tid tillbaka, trots att det återstår fyra matcher av kvalet. Backe kommer inte ens leda laget i de matcherna, utan påbörjar officiellt sitt nya jobb den 1 januari 2016 - med blickarna skarpt riktade mot VM i grannlandet Ryssland 2018.

Under hösten ska Backe nu förbereda sig för det nya uppdraget, genom att skaffa sig en bild av spelarmaterialet, analysera de tidigare EM-kvalmatcherna, lära känna tränarna i de finska klubbtränarna och syna de kommande VM-kvalmotståndarna. 

ANNONS

- Att sätta ihop en tränarstab är en prioritet. Jag kan inte säga några namn än, men jag kommer inte släpa med mig en egen stab. Det kommer vara två finländska coacher tillsammans med mig, säger Backe. 

Kanske blir en av dem tillfällige förbundskaptenen och den assisterande förbundskaptenen sedan flera år tillbaka, Markku Kanerva - eller någon av Kanervas nuvarande assistenter Jonatan Johansson och Mika Nurmela. 

- Nu får han lite tid på sig och jag tror det är jättebra att han får följa med under hösten för att kolla in vad han har för spelare att jobba med och så vidare, säger Jonas von Wendt.

"Inte helt okontroversiellt med svensk tränare"
Von Wendt är Hufvudstadsbladets främste fotbollsskribent och följer det finska landslaget väldigt nära. Han har, som många andra finländare, inställningen att "det kan ju i alla fall inte gå sämre än under Mixu Paatelainen" när Hasse Backe nu tar över som ny förbundskapten.

ANNONS

- Jag kände mest en lättnad när det blev klart. Det har cirkulerat rykten om att någon kompis till Jari Litmanen i Holland, där han har ett brett kontaktnät, skulle ta över och det har även pratats om RoPS tränare (Juha Malinen). Det känns som att det behövs en rutinerad och meriterad tränare i det här läget och där passar Backe in, säger von Wendt.

- Han ger en ganska lugn bild och det kan passa väldigt bra, efter två turbulenta tränare i Mixu Paatelainen och Stuart Baxter.

Reaktionerna i Finland kring rekryteringen av Hasse Backe har annars varit många och olika.

- Det har väl varit 50/50 ungefär. Att anställa en svensk förbundskapten är inte helt okontroversiellt. Det finns folk som tycker att det finns finländska tränare som skulle kunna göra det bättre. Det blir en ganska skev diskussion. Men det är många som är ganska nöjda med det här och Backe får nog en hyfsad arbetsro, säger Jonas von Wendt.

ANNONS

Landslagsspelaren: "Behövdes nytt"
Kari Arkivuo, 32-årig vänsterback i allsvenska BK Häcken med över 30 A-landskamper för Finland på meritlistan, är också nöjd över att Backe tar över landslaget.

- Det känns bra och positivt, säger Arkivuo och fortsätter:

- Jag tror det blir bra. Han är väldigt erfaren och jag hoppas att han kan lyfta Finland. Resultaten har varit så dåliga i EM-kvalet och att Mixu fick sparken var tråkigt, men så är det. Nu behövde vi få in lite nytt och jag hoppas att det går bättre.

Frågetecken har dock ställts kring Hasse Backes korta kontraktslängd. Till en början sträcker sig avtalet över VM-kvalet och ett eventuellt VM-slutspel sommaren 2018. Det finns även en option som gör att kontraktet kan förlängas över EM-kvalet och ett eventuellt EM-slutspel 2020.

- Det finns ingen anledning att göra det här dramatiskt. Går det bra i VM-valet och han trivs så finns det ju inga hinder för att han fortsätter ett eller två år till, säger Jonas von Wendt.

ANNONS

Ingen superlön
Backe kommer i alla fall inte till Finland för att dra in sina sista stora pengar. Det finska fotbollsförbundet har en ekonomisk situation som inte tillåter en större förbundskaptenslön. Enligt Ilta-Sanomat hade Mixu Paatelainen en månadslön på 22 000 euro.

- Backe kanske får lite mer än så, menar Jonas von Wendt.

Så hur illa ställt det är det med Finland, egentligen? Kan Hasse Backe åstadkomma mästerverk? Antti Muurinen, förbundskapten för "Huuhkajat" mellan 2000 och 2005, vet att det krävs mycket för att lyckas.

- Det kan man konstatera, att det inte är en av de enklaste uppgifterna att leda det finska landslaget. Det kommer att bli svårt för Backe och det skulle det vara för vem som helst, säger Muurinen till Helsingin Sanomat.

Men Jonas von Wendt och Kari Arkivuo menar att det finns kvalitet i landslaget och att det går att pressa ut resultat ur det material som finns att tillgå.

ANNONS

- Jag tycker att vi har spela jämna matcher i EM-kvalet, men vi har inte varit effektiva. Vi är inte så dåliga som resultaten visar. Det behövs effektivitet i båda boxarna. Vi har bra spelare och mycket potential, men vi behöver lite mer självförtroende, säger Arkivuo.

Von Wendt fyller i:

- Backe kan fotboll och jag tror att han inser att även om den finska fotbollen inte är lika bra som för 10-15 år sedan så är den inte riktigt så dålig som resultaten visar. Det finns en högre potential. Det har gått snett, men tittar man på hans cv så ser man att han vet hur man skapar en bra känsla och lagmoral. Det är fotbollsförbundets tanke och en viktig aspekt i det här. Sen är det många som vill se en klarare och bättre spelidé.

- Jag tror definitivt inte att det blir sämre än tidigare. Det blir jätteintressant att se det här. Materialet har sina begränsningar, men det är inte så otroligt dåligt som resultaten visat. Jag känner en viss optimism.

ANNONS

Paatelainens "julgranssystem"
Under Mixu Paatelainens ledning har Finland använt sig av ett "julgransspelsystem" (4-3-2-1). Hur de kommer ställa upp med Hasse Backe som förbundskapten är dock långt ifrån hugget i sten.

- Jag kommer inte säga att vi kommer spela med det här systemet eller det här systemet. För när skandinaviska lag möter lag som Spanien och Tyskland borta så kan man inte spela samma sätt som alltid. Det är självmord. Du måste göra något som kan överraska. Så jag kommer inte säga att vi ska spela 4-4-2 eller 4-3-3. Det beror på vilka spelare som är tillgängliga och hur formen är på dem. Vi måste vara flexibla, säger Backe.

Kari Arkivuo sneglar gärna på ett annat nordiskt land för att hitta inspiration och motivation inför nystarten för det finska landslaget.

- Island är ett bra exempel på vad vi vill göra. De har gått jättebra med Lasse Lagerbäck som förbundskapten och jag hoppas att det går bra för oss nu med en svensk tränare, säger Häcken-backen.

ANNONS

Och kanske är det en lagmaskin som Island som Finland ska försöka "kopiera".

- Finland var ett mål ifrån EM 2008 och då var Roy Hodgson förbundskapten. Han gjorde laget extremt organiserat, cyniskt och väldigt defensivt. Finland behöver kanske inte vara lika cyniska som då, men mot det hållet. En korsning av Roy Hodgson och Lasse Lagerbäck vore bra, säger Jonas von Wendt.

"Allt är möjligt"
Under Backes presentation pekade också den 63-årige tränaren på Island vid ett flertal tillfällen.

- Det är alltid så att spelarna i ett landslag måste ha speltid i klubblagen. Om jag ser på Island, sättet de spelat på och kvaliteten de har, så tycker jag allt är möjligt för att nå resultat. Självklart, när spelarna kommer till landslagssamlingarna måste de vara i form, det är väldigt viktigt. Men det handlar mer om ett bygga lag där alla litar på sig själva, ett skandinaviskt landslag. Att spela osjälvisk fotboll och vara flexibel när det gäller att byta system. Grunden är att lita på varandra och att alla spelare måste veta vad som förväntas av dem, menar Backe.

ANNONS

Just nu ligger Finland på plats 89 på Fifa:s världsrankning, på samma poäng som Angola och efter nationer som Haiti, Uzbekistan, Estland, Färöarna och Burkina Faso för att nämna några.

- Det är en låg ranking, men då kan det bara gå en väg, uppåt. Placeringen påverkar på så vis att man är i femte seedningsgruppen och därför får möta svårt motstånd hela tiden, men om man är underdogs som Island och man får till ett välorganiserat och osjälviskt lag kan man överraska alla på det sättet. Vi hoppas kunna göra det, säger Hasse Backe.

Förväntningarna på VM-kvalet
I VM-kvalgruppen väntar spel mot just Island, Kroatien, Ukraina och Turkiet.

- Alla grupper är tuffa. Men kring den här gruppen känner jag att alla lag kan ta poäng av varandra. Det känns ganska okej. Det är bra för Finland. Vi kommer underskattas och vi kan använda det på ett bra sätt, säger Backe.

ANNONS

VM-kvalet skulle kunna bli svenskens enda framträdande som förbundskapten för Finland, men förväntningarna i landet är inte skyhöga på honom inför gruppspelet.

- Inte ens den mest optimistiskt lagda personen tror att Finland ska ha något i VM att göra. Det tror ingen. Men gruppen är däremot inte omöjlig, även om den är tuff, säger Jonas von Wendt och fortsätter:

- Backe har allt att vinna och väldigt lite att förlora här. Det är svårt att säga, men tar han tio poäng i VM-kvalet så har han gjort det helt hyfsat. Kraven är inte orimliga. Det har gått så otroligt uselt på slutet och det är realistiska förväntningar nu. Ingen kräver något oerhört mirakel.

Om Finland ska lyckas nå framgångar måste Backe få landets nyckelspelare att leverera, menar Hufvudstadsbladet-journalisten. Det finns spelare att bygga laget kring.

ANNONS

- Roman Eremenko (central mittfältare i CSKA Moskva), till exempel. Det är få matcher som han har kommit upp i sin standard. Man blir inte vald till ryska ligans bäste spelare om man inte är bra. Han måste få rätt roll och det är samma sak med Perparim Hetemaj (central mittfältare i Chievo). De två måste fungera tillsammans.

- Sen behöver Backe få till en bra mittback bredvid Niklas Moisander (landslagskapten och mittback i Sampdoria). Mest handlar det om att få igång lagets dynamo, nyckelspelarna. De måste tycka det är roligt med landslaget igen. Det kändes som att det under Paatelainen blev en atmosfär som präglades av rädsla för att göra misstag. Alla som hållit på med idrott vet att den utgångspunkten inte är bra. Backe behöver få grabbarna att tro på sig själva igen, säger Jonas von Wendt.

ANNONS

Och just det är något som Hasse Backe är inne på. Han vill inte riktigt lyssna på Mixu Paatelainens ord om att spelarna inte är tillräckligt bra.

- Då får vi jobba på det. Mitt jobb är att lyfta spelarnas självförtroende så att de tror att allt är möjligt, att det går att få resultat. Det är mitt jobb att få ihop spelartruppen så att de börjar tro på det igen. Jag måste få spelarna att lita fullt ut på varandra och se till att vi utnyttjar materialet hundraprocentigt, säger Backe.

Och när det väl kommer till kritan, då vet Backe vad det handlar om.

Han vet vad han måste göra för att ge finländarna hoppet tillbaka om deras landslag.

- Jag ska vinna matcher. Det är det enda sättet att vända det här på. Det är det enda svaret, säger svensken.


FAKTA: Finlands spelarmaterial (senaste truppen & nyligen uttagna)

ANNONS

Målvakter: Lukas Hradecky (Frankfurt), Niki Mäenpää (Brighton), Henrik Moisander (Lahti), Saku-Pekka Sahlgren (TPS/HJK), Jesse Joronen (Fulham).

Försvarare: Sebastian Sorsa (HJK), Niklas Moisander (Sampdoria), Joona Toivio (Molde), Thomas Lam (Zwolle), Kari Arkivuo (BK Häcken), Jere Uronen (Helsingborg), Valtteri Moren (Waasland-Beveren), Jukka Raitala (AaB), Jarkko Hurme (Odd), Paulus Arajuuri (Lech Poznan), Mikko Sumusalo (RB Leipzig), Boris Rotenberg (Dynamo Moskva), Daniel O'Shaughnessy (Brentford), Veli Lampi (HJK), Ville Jalasto (Stabaek), Hannu Patronen (Sogndal), Tero Mäntylä (Aalesund), Tapio Heikkilä (HJK), Juhani Ojala (HJK).

Mittfältare: Rasmus Schüller (HJK), Roman Eremenko (CSKA Moskva), Perparim Hetemaj (Chievo), Tim Sparv (Midtjylland), Markus Halsti (DC United), Sakari Mattila (Fulham), Joni Kauko (Cottbus), Robin Lod (Panathinaikos), Kasper Hämäläinen (Lech Poznan), Alexander Ring (Kaiserslautern), Glen Kamara (Arsenal), Mika Väyrynen (LA Galaxy), Toni Kolehmainen (HJK), Erfan Zeneli (HJK), Petteri Forsell (IFK Mariehamn), Johannes Laaksonen (SJK).

ANNONS

Anfallare: Tim Väyrynen (Dynamo Dresden), Teemu Pukki (Bröndby), Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf), Vahid Hambo (Brighton), Eero Markkanen (Real Madrid Castilla), Berat Sadik (Krylia Sovetov), Roope Riski (SJK), Riku Riski (IFK Göteborg.


FAKTA: Hasse Backes tränarkarriär

1980-1982: Bro.

1982-1984: Djurgården.

1985: Molde.

1987-1988: Hammarby.

1989-1993: Öster.

1994-1995: AIK.

1996-1997: Stabæk.

1998-2000: Ålborg.

2000-2001: Salzburg.

2001-2005: FC Köpenhamn.

2006: Panathinaikos.

2007-2008: Manchester City, assisterande tränare.

2008-2009: Mexiko, assisterande tränare.

2009: Notts County.

2010-2012: New York Red Bulls.

2016-: Finland.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto