Domare träffad av inkastat föremål när Portugal vann

20:45
Bosnien & Hercegovina-Portugal 0-1 (0-1 i första matchen)
0-1 Raul Meireles (56)

Portugal snuvade Sverige på extrakvalchansen till VM - och tog den sedan.
Med 1-0 i bortareturen mot Bosnien-Hercegovina och sammanlagt 2-0 blev Portugal klart för fotbolls-VM nästa år.

Bosnien-Hercegovinas uppgift i Zenica såg inte alldeles omöjlig ut. Det blev visserligen förlust i Lissabon i lördags, men Portugal kom då undan med blotta förskräckelsen och 1-0.

Hemmalaget öppnade också optimistiskt inför en entusiastisk publik. Men Bosnien-Hercegovina hade svårt att tränga igenom det portugisiska försvaret och chanserna var få.

Med ytterligare bosnisk offensiv satsning i andra halvlek kom också blottorna bakåt. Och det var en sådan som Portugal utnyttjade i 56:e minuten. En frispelad Raul Meireles prickade in Portugals ledningsmål vid ena stolpen i 56:e minuten och därmed drogs rullgardinen ner för Bosnien-Hercegovina.

Laget var plötsligt tvunget att göra tre mål för att nå Sydafrika. En övermäktig uppgift. Saken blev inte bättre av att Sejad Salihovic åkte ut efter sin andra varning i 77:e minuten.

Det var oroligt i sambland med utvisningen och bland annat blev den assisterande domaren Calgano träffad av ett inkastat föremål.

Portugal, i VM-semifinal 2006, såg till att det blir VM-slutspel för tredje gången i rad.