Donadoni: Zambrotta gjorde en mycket bra match

Landslag

Italiens världsmästare lever farligt i EM.
Bara en jätteräddning av Gianluigi Buffon räddade en poäng och fortsatt hopp om kvartsfinal i 1-1 matchen mot Rumänien.

Italienska fans fick en nära-döden-upplevelse när bakåtnicken från Barcelonabacken Gianluca Zambrotta nådde Adrian Mutu som iskallt sköt 1-0 för rumänerna i 55:e minuten. Då var Italien borta från kvartsfinal.

-Zambrotta gjorde en mycket bra match och den där incidenten förändrar inte det, tyckte Italiens förbundskapten Roberto Donadoni.
Bara en minut efter 0-1 väckte mittbackarna Giorgio Chiellini och Christian Panucci liv i det italienska liket. På en hörna nickade Chiellini fram bollen till Panucci som satte 1-1.

Med tio minuter kvar av matchen i Zürich fick Mutu chansen att sänka Italien efter att Panuccis neddragning av en anfallare gett rumänerna en billig straff. Men Buffons kombination av uppåtsträckt högerhand och högerfot stoppade Mutus skott.

-I dag förtjänade vi att vinna men turen var inte med oss, sade Donadoni.
-Att plocka poäng av världsmästarna och VM-tvåorna och ha en chans att spela kvartsfinal är en stor framgång, sade Rumäniens förbundskapten Victor Piturca.
Båda lagen bjöd upp till ett betydligt roligare spel än i första gruppomgången.

Bland annat så hade Donadoni bytt ut nästan halva laget som förlorade mot Holland med 0-3. Alessandro Del Piero som var inhoppare då fick nu starta, dessutom som lagkapten.

Italien borde haft 1-0 i första halvlekens sista tilläggsminut. Men ena norska linjedomaren vinkade - felaktigt- för att Luca Toni var offside när han nickade in bollen.

-Jag brukar inte tala om domaren men han gjorde inte en av sina bästa matcher i dag, ansåg Donadoni.

Just inlägg till jätten Luca Toni, framför allt från Fabio Grosso, ordnade de hetaste italienska chanserna. Men Bogdan Lobont var strålande i Rumäniens mål. Framåt var rumänerna inte ofarliga, tvärtom. Fast där var det långskott och frisparkar som skapade målchanserna. Bland annat styrdes Cristian Chivus frispark i ena stolpen i första halvlek. Två rumäner skallade ihop direkt efter stolpträffen och Mirel Radoi skadades så allvarligt att han fick föras till sjukhus.

-Hans ena öga måste opereras och han har en bruten nästa. Han kommer inte spela mot Holland och troligtvis inte mer i slutspelet, sade Piturca.
Frågan är nu om Buffons straffräddning var konstgjord andning för Italien som bara har en poäng efter två matcher. Matchen mot Frankrike på tisdag kan bli världsmästarnas sista i detta mästerskap.

Publicerad 2008-06-13 kl 22:13