Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Edströms hyllning till bortgångne Cruyff: "Han var fantastisk"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Han spelade fotboll med en briljans och elegans som få.
Johan Cruyff hade både fötterna och huvudet med sig och fotbollsvärlden sörjer en av de största genom tiderna. Både som spelare och tränare.
- Han var fantastisk, säger Ralf Edström

Torsdagen den 24 mars vann lungcancern till slut. Cruyff blev bara 68 år.

- Han rökte tyvärr som en borstbindare redan under sin aktiva karriär, flera paket om dagen. Men det är ett sorgligt besked. Jag minns honom som den komplette spelaren. Han var både framspelare och avslutare, en ledare och hal som en ål, spänstig. För mig är han bland de fem bästa genom tiderna, säger Edström.

Med Rinus Michels som tränare och Cruyff som den stora stjärnan på planen var Ajax klubben som väckte respekt och beundran överallt under det tidiga 1970-talet. Klubben vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre år i rad: 1971, 1972 och 1973.

Själv fick han ta emot Ballon d'Or tre gånger - 1971, 1973 och 1974.

Möttes flera gånger
I samma veva som Edström flyttade från Åtvidaberg till PSV Eindhoven lämnade Cruyff för FC Barcelona, som han senare tränade, precis som Ajax.

I 0-0-mötet i VM 1974 fick Edström och övriga svenskar känna på den nederländska totalfotbollen, ledd av Cruyff.

- Jag minns att han dribblade upp Janne Olsson på läktaren och att Björn Nordqvist höll fast honom men klarade sig undan med ett gult kort.

- Han var en fantastisk spelare. Hade Nederländerna haft en bättre målvakt än Jan Jongbloed hade de vunnit VM.

I stället vände Västtyskland finalen och vann med 2-1.

Johan Cruyff fick, till skillnad från jämlikar som Pelé och Franz Beckenbauer och senare Maradona, inte kröna karriären med ett VM-guld. Fyra år senare nådde Nederländerna på nytt finalen men då hade Cruyff avslutat sin landslagskarriär. Många år senare framkom det att han avstod VM i Argentina 1978 sedan hans familj utsatts för ett kidnappningsförsök.

- Vi träffades några gånger, både under och efter karriären. Jag minns speciellt en match med Europalaget i Barcelona 1973. Då byttes han ut i halvtid och jag kom in. I PSV spelade vi också en träningsmatch mot Barcelona och då var han med. Jag har ett fint kort från den matchen, säger Edström.

En sympatisk människa
- En annan gång träffades vi i Halmstad. Vi var ett kändislag som mötte Halmia i en skojmatch. Vi bodde på samma hotell och han kom fram och gav mitt "ex" en puss på kinden. Jag minns honom som en sympatisk människa.

Men Johan Cruyff stack även gärna ut hakan, trogen sina principer och allt annat än rädd att försvara dem. En del menade att han sökte konflikter, andra att han tog dem för att han ansåg det nödvändigt, inte minst när det gällde Ajax och det nederländska landslaget.

Han tyckte att utvecklingen till vissa delar gick åt fel håll i hemlandet, inte minst i Ajax där han i rollen som rådgivare tyckte att den tidigare satsningen på att fostra egna spelare var eftersatt. När klubben gick bakom ryggen på honom och anställde Louis van Gaal hoppade han av.

Samtidigt radade Barcelona upp framgångar under Pep Guardiola, fostrad av Cruyff. Det går en rak linje från den nederländska totalfotbollen på 1970-talet till dagens hyllade tiki-taka.

Johan Cruyff drog den.

- Han kommer säkert att få en staty både i Amsterdam och i Barcelona, säger Ralf Edström.

I spelaren ovan kan du minnas tillbaka på Johan Cruyffs fotbollsmagi.

Publicerad 2016-03-24 kl 16:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER