Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Efter EM-tilldelningen – Är Azerbajdzjan Europas svar på Qatar?

Foto: SCANPIX

Azerbajdzjan blev en av arrangörsländerna till EM 2020.

Ett statligt ägt företag från Azerbajdzjan har klivit in som huvudsponsor för UEFA, samtidigt som flera andra frågetecken kring landet lyfts fram i samband med att de är en av arrangörerna av EM 2020.

Det var franska Rue89 som noterade sambandet: under 2013 blev SOCAR en av sju huvudsponsorer för UEFA:s EM-turneringar. SOCAR är ett oljeföretag som ägs av Azerbajdzjans stat.

Ett år senare blev Azerbajdzjan en av arrangörerna för EM 2020, istället för bland annat Sverige.

Det finns även en annan koppling: Michel Platini, UEFA:s president, blev tilldelad högsta möjliga order av landets president Ilham Aliev. Presidenten Aliev var också den som ”vann” priset som årets mest korrupta person 2012 av Organized Crime And Corruption Reporting Project (OCCRP). Det verkar som att UEFA har fått ett eget mini-Qatar.

Aliev satte igång en stor fotbollssatsning i landet som var tänkt att pågå mellan 2005 och 2015. Under de åren har landslagets förbättring endast varit marginell: från plats 115 till 94 på landslagsrankingen under de senaste tio åren. Istället har landet påbörjat andra stora satsning.

Hafiz Mammadov, nära vän med president Aliev, är ägare av Ligue 1-klubben RC Lens och storsponsor för bland annat Atlético de Madrid. Nyligen öppnade även Manchester United en fotbollsskola i Azerbajdzjan, och förutom EM 2020 har två ungdomsmästerskap blivit tilldelade till landet.

En annan kontroversiell fråga är att förbundskaptenen Berti Vogts har fått flera förstärkningar till sitt landslag under de senaste åren. Tysklandsfödda spelare som Ufuk Budak, Cihan Özkara, och Tugrul Erat blev framscoutade av landslagsledningen, och den senaste spelaren i den kategorin är svensken Emin Nouri från Kalmar FF, som debuterade i Azerbajdzjans A-landslag den här hösten efter att deras fotbollsförbund hört av sig till honom.

Publicerad 2014-10-03 kl 12:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons