Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Elfenbenskusten mästare efter straffdrama - målvakten satte avgörande straffen

Foto: SCANPIX

Efter ett långt straffdrama kan Elfenbenskusten titulera sig mästare i afrikanska mästerskapen.
Målvakten Boubacar Barry blev stor hjälte när han först räddade och sedan själv satte den avgörande straffen i den nionde rundan.

För fjärde gången på de åtta senaste finalerna var det mållöst efter 90 minuter. Och för femte gången på 2000-talet krävdes det straffar för att kora en vinnare.

Det blev en sällan skådad rysare. Ghana såg ut att vara på väg mot en behaglig seger efter att ha gjort två mål, samtidigt som Elfenbenskusten missat två.

Två omgångar senare var det omvänt och 2-2. Storstjärnorna André Ayew, Ghana, och Yaya Touré, Elfenbenskusten, satte sedan var sin straff för att ta straffläggningen till extraomgångar.

Målvaktsduell
Där satte samtliga kvarvarande utespelare sina straffar. Vilket innebär att det var upp till de båda målvakterna att göra upp om det.

Boubacar Barry, 35, räddade Ghanamålvakten Brimah Razaks straff — och sköt sedan Elfenbenskusten till den efterlängtade andra titeln i Afrikanska mästerskapen. Trots att han vid flera omgångar under straffläggningen hade behandlats för kramp.

Själva matchen, då? En småful tillställning med stämplingar, skallningar och andra tjuvnyp. Spelkvalitén lyste med sin frånvaro och rädslan att förlora såg ut att vara kraftigare än viljan att vinna.

Men vad var väl annars att vänta i en final mellan två nationer som ville göra upp med sitt förflutna och jaga bort gamla spöken.

Drömfinal
Elfenbenskusten och Ghana är förvisso två giganter i afrikansk fotboll. Men i Afrikanska mästerskapen har det mest handlat om oförlöst potential och besvikelse de senaste decennierna. Ghana var med sina fyra mästerskapstitlar visserligen näst bäst genom tiderna - men den senaste titeln daterades till 1982.

Elfenbenskusten hade å sin sida bara blivit mästare en gång, 1992, trots flera starka generationer med spelare - främst anfört av Didier Drogba, som slutade i landslaget efter VM förra året. Såväl 2006 som 2012 föll nationen i final - båda gångerna efter straffar - och 2008 tog det stopp i semifinal.

Det var förutsättningarna inför avgörandet i Ekvatorialguinea, som trots det fick anses vara en drömfinal. Elfenbenskusten, med bröderna Kolo och Yaya Touré, Wilfried Bony och Gervinho, mot Ghana med Asamoah Gyan, André Ayew och Christian Atsu.

Båda Tourébröderna var med och föll efter straffar 2006 och 2012. Men precis som vid den första titeln 1992 blev det straffseger - mot Ghana. Då blev det 11-10. Den här gången "stannade det" vid 9-8.

Publicerad 2015-02-08 kl 23:25

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER