POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
1v

Eriksson kritisk mot Fifa och Uefa: "Det är där grundproblemet ligger"

Efter en fantastisk VM-sommar så blev det en sur eftersmak för damlandslaget. 
En medalj och prispengar, men troligtvis inte så mycket som för männen året innan. 
- Jag tycker att problemet handlar om en snedfördelning, säger Magdalena Eriksson i Lundhs podcast

Efter sommarens VM blev Svenska Fotbollförbundet (SvFF) anmält till diskrimineringsombudsmannen. Förbundet har svarat på anmälan, men bett om att få ersättningarna sekretessbelagda. 

Landslagsspelaren Magdalena Eriksson tycker att det är en svår fråga, men att det skulle göra en stor skillnad för de kvinnliga spelarna om prispengarna skulle delas ut lika procentmässigt. Hennes lagkamrat och lagkapten Caroline Seger har gått ut öppet med att hon inte har något att dölja när det kommer till att redovisa vad hon tjänar och tycker att herrarna i landslaget borde göra detsamma. Eriksson säger: "Vi har inget att dölja".

- Jag tycker att det är väldigt svåra frågor. Jag tycker att problemet handlar om en snedfördelning från första början. Det är en enorm snedfördelning från Fifa och Uefa när det kommer till prispengar. Även om vi skulle få procentuellt lika stor del som herrarna skulle det betyda en otroligt stor skillnad för oss i vad vi faktiskt får ut i bonusar. Jag skulle önska att fördelningen blir lite mer jämn från Uefa och Fifa för att markera mot de förbund man basar över att det här är vägen vi vill gå. Om de är förebilder och visar att de vill sträva mot en mer jämställd fotboll så kommer förbunden följa efter, tror jag. Men just nu känns det som att förbunden går i framkant och att Fifa och Uefa fortfarande ligger lite efter. Där hoppas jag att det kommer ske en förändring, vilket vi också sett. Men det är fortfarande enorma skillnader, säger hon i podcasten "Lundh". 

Fifa sade att de skulle satsa fem miljarder men satsar nu tio miljarder på fotboll för damer, och dubblar prispengarna, men samtidigt skiljer det väldigt mycket. Är det där problemet ligger snarare än på Svenska fotbollförbundet?
- Jag tycker att det är där som grundproblemet ligger. Skulle man fördela pengarna på ett bättre sätt skulle förbundet så klart dela ut dem på ett bättre sätt, så funkar det. Samtidigt önskar man att spela för ett förbund som representerar Sverige som land och som är ett hyfsat jämställt samhälle som pratar mycket om jämlikhet, så man vill att ens förbund kämpar för de rättigheterna också. Men jag tycker absolut att det startar hos Fifa och Uefa, och jag är väldigt glad över att se att det börjar hända grejer. Det är absolut på tiden. 

Man har sekretessbelagt bonusarna, Caroline Seger ville gärna offentliggöra men Andreas Granqvist inte. Vad är din inställning?
- Jag står bakom Seger i det. Vi har inget att dölja och vill gärna se hur det ser ut.

Du vet inte vad herrarna får?
- Nej.

Misstänker du att förbundet inte ville berätta det här?
- Jag vill inte spekulera i det. Jag skulle bara vilja veta och se. Men det gör vi inte, så det är svårt att spekulera.

Lyssna på hela avsnittet med Eriksson i spelaren ovan. 

244 - Magdalena Eriksson

Avsnitt 244 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Magdalena Eriksson. Landslagsbacken talar om att bli igenkänd på stan efter VM-succén, om Instagram-explosionen efter en segerkyss, om hur Sverige ska kunna nå guld i OS eller EM, om att hon gärna sett att förbundet publicerade avtalen för herrar och damer, om att tvingas spela vänsterback och om att bli lagkapten i Blågult.

Dessutom berättar Eriksson om varför hon nobbade Lyon, om hur förutsättningarna i Chelsea bara blir bättre och bättre, om avsaknaden av Champions League-fotboll, om varför en återkomst till allsvenskan inte känns aktuellt, om varför hon är kritisk mot Uefa och Fifa, om rollen som förebild och valet att bli första svensk i Juan Matas välgörenhetssatsning.

Publicerad 2019-11-08 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå