Extremtuffa returer väntar playoff-lagen

Landslag

Avgörande på tilläggstid, bortamål och taktiska triumfer.
Det blev en dramatisk kväll i fotbollsvärlden då flera länder jagade en plats i sommarens VM-slutspel i Sydafrika.

Efter 0—0 i Greklands huvudstad Aten är Ukraina favorit att ta sig vidare till Sydafrika. Dels för att nästa match spelas i Donetsk, dels för att Ukraina pressade Grekland under långa perioder.

- Vi kanske har ett litet övertag för att vi spelar hemma, säger förbundskapten Alexej Michailitjenko till nyhetsbyrån Reuters och fortsätter:

- Men först ska vi sätta oss ner och analysera den här matchen. Sedan ska vi bestämma hur vi ska spela i returen.

Ryssland vann första matchen mot Slovenien — men siffrorna 2—1 kan bli ett problem för det ryska fotbollslandslaget då ett insläppt mål på hemmaplan kan bli svårt att reparera.

- Klart att det är tungt att släppa in ett mål precis i slutet, säger förbundskapten Guus Hiddink enligt nyhetsbyrån AFP.

- Jag tror ändå att vi fixar en plats i VM-slutspelet då vi lär göra mål på bortaplan.

Efter 0—2 borta mot Algeriet hade Egypten en svår uppgift framför sig när det var dags för returmötet i huvudstaden Kairo.

Men Amr Zakis drömöppning med mål efter två minuter gav spelare, ledare och publik hopp om en egyptisk vändning och en plats i slutspelet. 1—0 stod sig till paus — och över 90 minuter.

Men målet skulle dock komma.

I den 95:e minuten satte Emad Meteab 2—0 — strax därefter kom slutsignalen.

Meteabs mål innebär nu att Egypten, vars senaste VM-deltagande var 1990 i Italien, och Algeriet, kvalificerade sig till VM-1986 i Mexiko, möts i en helt avgörande match i Sudan på onsdag.

Portugal, som fick en playoffplats då Sverige förlorade mot Danmark, kontrollerade mötet mot Bosnien-Hercegovina totalt. Bruno Alves nickade in 1—0 efter 31 minuter och var belöningen av en massiv press.

Med nio minuter kvar byttes anfallaren Zlatan Muslimovic, som även har svenskt medborgarskap, in men resultatet stod sig matchen ut och Portugal är halvvägs till VM.

Frankrike satsade offensivt med ett 4—3—3-system, Nicolas Anelka, Thierry Henry och Andre-Pierre Gignac som anfallare, mot Irland för att få med sig initiativet från första playoffmatchen i Dublin.

Det lönade sig.

I den 72:a minuten gjorde Anelka viktiga 1—0-målet och nu är Frankrike favorit inför returen.

Nya Zeeland, Nigeria och Kamerun blev länderna som kvalificerade sig under lördagen.

Publicerad 2009-11-15 kl 00:01