Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

FIFA oroliga - lagen om korruption kan ändras

Foto: SCANPIX

Schweiz neutralitet och frihet har länge varit en optimal plats för FIFA, som därmed undviker att polisen undersöker dem för korruption. Nu vill dock landets politiker ändra lagstiftningen.

Det neutrala Schweiz har en lagstiftning som gör det till en optimal plats för idrottsförbund. Man har inga skyldigheter att redovisa ekonomiska rapporter, det är en låg skatt, och det är svårare för polisen att undersöka förbunden för korruption. Enligt Rue89 försöker nu regeringen att ändra på den sista punken efter FIFA:s tilldelning av VM till Qatar, som omgärdats av mutrykten.

- Tilldelningen av VM i Qatar är händelsen som ledde till att politikerna började att fundera på att ändra om lagen, säger journalisten Jean-François Tanda.

En lagförändring skulle göra det enklare att leta efter bevis för korruption, bland annat genom att polisen får plocka upp datorer och dokument hos förbunden. Det kan dock ta tid innan lagen faktiskt går igenom, utan det är först i slutet på november som lagförslaget, som kallas för ”Lex FIFA”, ska läggas fram för diskussion.

FIFA har försökt att influera politikerna till att inte ändra lagen, men lagförändringen stöds av både UEFA och IOK.

Enligt NY Times ska FIFA-presidenten Blatter dessutom ha vägrat att publicera FIFA:s egen utredning om korruption i samband med tilldelandet av VM 2018 i Qatar och VM 2022 i Ryssland. Blatter sa att utredningen var privat, och FIFA menar att man ska respektera sekretessen i det här fallet. 

Publicerad 2014-10-02 kl 12:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons