POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Fifakongressen inledd - så väntas rösterna läggas

Foto: AP

Sepp Blatter på Fifakongressen i Zürich

Trots korruptionsskandalen och motstånd från framför allt de europeiska fotbollsförbunden, går Sepp Blatter mot en femte period som ordförande i Fifa.

Den första valomgången beräknas börja vid klockan 16 svensk tid.

I dagens ordförandeval i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kommer 209 medlemsnationer att rösta på schweizaren Blatter eller på utmanaren Ali bin al-Hussein från Jordanien. Det krävs två tredjedels majoritet i den första valomgången och enkel majoritet i de följande. Den första rundan beräknas börja vid klockan 16 svensk tid. Enligt internationella medieuppgifter har Fifa ställt in presskonferensen som skulle ha hållits efter valet.

Under Sepp Blatters inledningsanförande avbröts kongressen av palestinska protester. Palestinas fotbollsförbund har lämnat in en motion om att utesluta Israel ur Fifa. Motionen behandlas under eftermiddagen, strax före ordförandevalet. Säkerhetspersonal förde bort demonstranterna.

Blatter poängterade precis som på torsdagen att det är enskilda individer som är skyldiga till korruption, inte Fifa.

 

Hur kommer det sig att den 79-årige Blatter, efter 17 ganska stormiga år som ordförande, fortfarande har en så stark ställning?

Pengar till utveckling

Givetvis handlar det om pengar. Under Blatters tid vid makten har framför allt tv-intäkterna ökat enormt mycket. Enligt den senaste ekonomiska rapporten för åren mellan 2011 och 2014 har Fifa fått intäkter på motsvarande nästan 50 miljarder kronor. En hel del går tillbaka till nationsförbunden. Och Fifa har anslagit 9 miljarder kronor för utvecklingsarbete. Enligt Fifa har det funnits 200 projekt som vardera fått minst 4,2 miljoner kronor, i utvecklingsprojektet Goal.

I dagens ordförandeomröstning krävs det två-tredjedels majoritet i den första omröstningen och enkel majoritet i de följande. Den första rundan beräknas börja vid klockan 16 svensk tid. Enligt internationella medieuppgifter har Fifa ställt presskonferensen som skulle ha hållits efter valet.

 


Röstfördelning

 

Så här väntas rösterna fördelas:

Europa har 53 röster och av dem tror ordföranden Michel Platini att minst 45 går till Ali.

Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) har 35 röster. USA och Kanada säger att de ska rösta på Ali, men de flesta övriga väntas rösta på Blatter.

Afrika har 54 röster. Blatter har genom åren haft ett oerhört starkt stöd i Afrika och Afrikas fotbollsförbund meddelade i går att man gav Blatter sitt stöd.

Asien har 46 röster. Ali kommer från Asien, men det betyder inte att han kommer att få ett starkt stöd från kontinentalförbunds medlemmar. Australien, som nyligen flyttat över till det asiatiska förbundet, tänker i alla fall rösta på Ali.

Sydamerika har 10 röster och Blatter lär få de flesta.

Oceanien har 11 röster. Tidigare i år meddelade kontinentalförbundet att alla dess medlemmar planerade att rösta på Blatter. Nya Zeeland har ångrat sig och kommer att rösta på Ali.

Publicerad 2015-05-29 kl 10:38
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto