Fotbollskanalens betyg på Sverige - tre femmor

Landslag

GÖTEBORG. En nattsvart halvlek och en underbar. Sverige har fått nya älsklingar i Det nya landslaget. Lagmoralen är enorm och i den tidiga sommarkvällen på Nygamla Ullevi bjöds publiken på ett stycke svensk fotbollshistoria.

Här är fotbollskanalens betyg på det svenska laget efter straffdramat mot Tyskland. Straffarna har inte lagts med i betyget.

Marcus Berg

Wow, succén fortsätter för Berg. Två mål och nu är han uppe på smått otroliga sju mål (!) på fyra matcher. Sveriges just nu största hjälte stormtrivdes när han för första gången besökte den nya arenan i Göteborg. Vem skulle kunna hota honom om skytteligatiteln nu?

Gustav Svensson

Fick en ny lekkamrat på mittfältet och om det var det eller engelsmännens styrka får vara osagt, men svenskarna blev uppätna på mittfältet under den första halvleken. Mycket bättre i den andra när han fick en utpräglat defensiv roll bakom Harbuzi. Hjälpte Roben Söder väldigt mycket i defensiven. I 45 minuter plus 30 i förlängningen var han en gigant.

Rasmus Elm

En av få bra svenskar i den första halvleken. Otroligt bollsäker och vid flera tillfällen skaffade han sig en extra meter, en extra sekunds betänketid eller bara lite lugn i det stressade spelet med som enkla vändningar. Matchens bästa spelare i dag - magisk stundtals i andra.

Guillermo Molins

IN 45. Slapp press i och med att matchen redan var förlorad när han kom in. Kom runt på kanten några gånger och vid 3-1-målet gav det utdelning. En pigg injektion som vågade utmana gång på gång.

Labinot Harbuzi

IN 45. Kom in i halvtid vid ställningen 3-0 och rörde om lite i inledningen. Dirigerade på mitten där han styrde och ställde utan att bli bolltrampande. En tuff uppgift att väcka ett sovande lag – men Harbuzi lyckades.

Rasmus Bengtsson

Inte het nog i närkampsspelet när Onouha gjorde mål. I övrigt var Bengtsson helt okej i första. Bäst i backlinjen – även om det inte är att säga mycket när man släpper tre mål bakom sig på fasta. Den andra blev ett lyft och då var det imponerande att se hur Bengtsson och hans kollegor där bak avvärjde de engelska kontringarna,

Ola Toivonen

Bollmottagningarna och passningarna var inte suveräna. Vann några bollar på offensiv planhalva, men lyckades inte förvalta något. Togs hårt och verkade störas av det. Kom lite för långt bakåt i banan när han tvingades assistera mittfältet i defensiven – men frisparksmålet är en prestation i sig som inte går av för hackor.

Johan Dahlin

Hade två skott på sig men tre insläppta i den första halvleken. Lite mer att göra i den andra och då fick det bättre. Tre mål efter tre fasta situationer och frågan är hur stor del målvakten har i det? Oavsett vad blev den andra ett rejält lyft där Dahlin prövades några gånger och där han dessutom tvingades visa lite pondus både i utrusningar och på luftbollar.

Mikael Lustig

Lika osäker som alla svenskar i den första halvleken. Walcott visade varför han kallas stjärna vid något tillfälle i den andra och då var det just Lustig som inte hängde med. Nickade bort en hel del långbollar, men mycket mer än så blev det inte. Fick ändå Walcott att se lika mänskig ut som tidigare i turnerningen.

Mattias Bjärsmyr

Borta från planen för omplåstring vid 2-0-målet och 3-0 satte han själv bakom Johan Dahlin. Ganska blek första halvlek men bättre i den andra.

Robin Söder (IN 75)

Fick ersätta Emil Johansson och sattes därmed i en lite udda roll. Hann varken göra bort sig defensivt eller bidra särskilt mycket framåt. Extra nervöst i förlängningen när ställningen var oavgjord och han alltså inte längre hade hyperoffensiva uppgifter. Men Söder utmärkte sig inte negativt och det tyder på spelförståelse och mognad.

Emil Johansson

UT 75. Duglig defensivt men det kändes som om han och Martin Olsson inte förstod varandra. Det gick lite lättare med Rasmus Elm. Ganska bra koll på Milner som tvingades in i mitten ofta

Andreas Landgren

UT45. Fick överraskande förtroendet men förlorade det på en halvlek. Kändes darrig, osäker och fick inte ut något av sitt spel. Det märks att han knappt spelat det senaste halvåret.

Martin Olsson

UT 45. Fick starta på samma position som han hoppat in på tidigare i turneringen – fel position - men hade inte samma energi som i inhoppen. Samspelet med Emil Johansson var inte heller det bästa men Olsson utmanade i alla fall försvaret några gånger.

Publicerad 2009-06-26 kl 20:57