Grönland - en stor liten gröngöling: ”Vi tränar inte varje vecka”

Landslag

SKÖVDE. Grönland överraskade alla genom att inte komma sist i Nordic cup. -Det har varit fett, säger Ari Hermann.

Nordic cup var Grönlands första deltagande i officiella tävlingsmatcher. Laget förlorade den sista omgången mot Sverige med 0-5 - men undvek jumboplatsen genom att besegra Norge som därmed fick kora sig sämst i Norden.

- Vi var en riktig underdog när vi kom in i turneringen, så det var kul att få vinna. Vårt mål var bara att spela så bra vi kan och ge allt vi kan i varje match, så att vi vann är vi riktigt glada för, säger Ari Hermann.

I Sverige har landslaget funnits i två år. Men på Grönland är sporten ännu färskare. Först 2012 drog man i gång med futsal.

Och fram till i torsdags fanns egentligen inte något futsallandslag. Det var nämligen då laget gick in i Nordic cup. Förlusten mot Finland blev deras första tävlingsmatch.

- Vi har drygt 50 000 invånare, så vi är ett väldigt litet land. Hallar finns, men vi tränar inte varje vecka som man kanske gör här, säger Hermann.

Till skillnad mot de övriga nordiska landslagen, som har olika spelare i futsal- och fotbollslandslaget, består Grönlands motsvarigheter av samma spelare.

- Vanligtvis spelar vi utomhus på sommaren och på vintern går vi in. Så ja, det är samma landslag.

Grönland har under turneringen hyllats för sitt uppoffrande spel. Även om de taktiska bitarna inte sitter på plats än sket laget kopiöst under matcherna.

Utdelningen kom i den andra omgången - mot Norge. Grönland vann med 4-3 och segern såg till att ta upp dem från jumboplatsen.

En stor skalp för gröngölingarna från Grönland.

Se höjdpunkterna från Sverige-Grönland i spelaren ovan.

Publicerad 2016-12-05 kl 07:39