Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Halv miljon fans oroar i Berlin

Politikerna hoppas på en fredlig tysk-turkisk folkfest, skeptikerna oroas när en halv miljon tyska och turkiska fotbollsfans samlas i Berlin inför semifinalen i fotbolls-EM.

Tyskland möter Turkiet på St. Jakob-Parken i Basel onsdag kväll. Inför matchen pågår en folkvandring i Tyskland och till Schweiz. En halv miljon, minst, till Berlin, och ytterligare 100 000 till Basel i Schweiz.

Närmare två miljoner turkar lever och bor i Tyskland, många sedan flera generationer. De får som landets största invandrargrupp ofta känna sig utstötta och som andra klassens medborgare. Att Turkiet kan sparka sig till slutspel i fotbollsyran är en stor sak för Turkiet och alla dess landsmän inom och utom landet.

På onsdagen var Berlin en enligt en lokaltidning en "stad under undantagstillstånd genomsyrad av multietniskt fortbollsrus".

Längs paradgatan Strasse des 17 juni som slutar vid Brandenburger Tor mitt i Berlin har myndigheter och arrangörer byggt upp det som på tyska kallas för Fanmeile, det vill säga 1,2 kilometer avstängd gata kantad av ett 60 restauranger, pubar. Där samlas alla fotbollsfans, tyskar som turkar, för att titta på matchen och - umgås.

Det kan bli bra men det kan också bli katastrof, säger kritikerna. När en halv miljon människor - de flesta män - möts i förmodat spritpåverkat tillstånd kan mycket hända.
Rasismen finns där och tyska och turkiska politiker har vädjat om att folkfest utan blodspillan ska bli det bestående minnet av onsdagens landskamp.

TT

Publicerad 2008-06-25 kl 12:10
Annons
Annons
Annons