Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Här är hela ortens landslag - 12 av 20 spelare har invandrarbakgrund

Foto: Milad Akbarzadeh

Nästa

Avbryt
Försök igen

SKÖVDE. 12 av 20 spelare i futsallandslaget har utländsk bakgrund.
För många av spelarna började allt ute på gården.
- Vi brukade spela hela nätterna, säger Petrit Zhubi.

I den svenska landslagstruppen som Janne Andersson hade med sig till VM-kvalmötet mot Frankrike fanns det endast två spelare (Jimmy Durmaz och Isaac Kiese Thelin) som härstammade från något annat land än Sverige. 

I futsallandslaget ser det helt annorlunda ut. Av 20 spelare har 12 rötter i andra länder.

Anledningen?

Uddevalla-sonen Petrit Zhubi har en teori.

- Vår hall i Uddevalla ligger uppe i Dalaberg, ett område där många har invandrarbakgrund. Vi känner han som jobbar på fritidsgården och frågade alltid om nycklarna till hallen på kvällarna. Där kunde vi spela ända hela nätterna. Då blir det normalt att det är många invandrare där. Det har bara blivit så, säger Zhubi. 

Örebro-bördige Dana Kuhi är precis som Jimmy Durmaz fostrad i Örebro-klubben BK Forward. Han är inne på samma linje.

- Känns som att det är många med invandrarbakgrund som har intresse för futsal. I Örebro är det samma sak som Petrit säger. Mycket med fritidsgårdar och sena kvällar i hallen. Att man bara går dit och kör i stället för att vara på stan, säger Kuhi. 

Agon Beqiri är uppvuxen i Trollhättan och berättar om att hans la grunden till sin landslagsplats genom många, många timmars spontanfotboll. 

- Det var så det började, hemma på gården, säger Beqiri. 

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att både fotboll och futsal har en stark internationell koppling och att futsalen lockar en annan typ av publik än den traditionella fotbollen.

- Det som är så häftigt var när vi spelade de första landskamperna, då märkte vi att det är en annan målgrupp än de som traditionellt går på fotboll. Vi vill vara en aktiv aktör i ett mångfaldssamhälle. På det sättet spelar futsal en viktig roll, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Han tror också att spontanfotboll kan hjälpa till att skapa ett bättre samhällsklimat.

- I väldigt många miljöer där man gör aktiviteter under helgkvällar är det nästan alltid kopplat till futsal. Det är en viktig roll för att skapa bättre samhällsmiljöer, inte minst i många av våra förortsområden.

Även om teknik, finess och koordination byggs i idrottshallar under sena kvällar så räcker inte det för att nå toppen. I futsal är den taktiska medvetenheten en minst lika faktor. 

Petri Zhubi om någon vet. Med 36 allsvenska matcher i Åtvidaberg på cv:t är han en av få i futsallandslaget som varit fotbollsproffs.

- Det är mycket mer taktik i futsal. Mycket mer. Jag hade problem i början. När jag kom in i landslaget fick jag en hel pärm av Charbel (Abraham, förbundskapten) med varianter och saker att tänka på. Utomhus vet du på ett ungefär hur du ska ligga och om du ska låsa utåt eller inåt, säger Zhubi och får medhåll av Hanna Abraham.

- Det finns många som är tekniskt bra, men det är mer taktik än vad man tror. Jag har hört kompisar som sagt att de skulle ha platsat här, säger Hanna Abraham. 

Se höjdpunkterna från Sverige-Grönland i spelaren ovan.

Publicerad 2016-12-05 kl 08:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons