POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Henkes alla nej och ja till blågult

Det är svårt att ta farväl av något man verkligen älskar innerligt. Henrik Larsson kan mycket, men det där med avsked klarar han inte.

Efter alla turer de senaste sex åren, nu ännu en, mer sensationell än någonsin tidigare: 37-årige Henrik Larsson laddar för sitt sjätte stora mästerskap.

Det skulle ha slutat med fyra - om han stolt och envist stått fast vid beskedet han gav i Oita i Japan VM-sommaren 2002.

Redan i omklädningsrummet efter den bittra förlusten i åttondelsfinalen mot Senegal deklarerade Larsson att det fick vara nog med landslaget.

Ett av skälen: sonen Jordan var lika ledsen varje gången pappa försvann i väg på ett blågult uppdrag.

Men Henrik Larsson lämnade samtidigt en brasklapp till förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck:

"Ring till mig om det blir en riktig kris".

Krisen kom i april 2003. Inför EM-kvalet mot Ungern i Budapest var Zlatan Ibrahimovic avstängd och Marcus Allbäck var just då den ende landslagsanfallaren av internationell klass. Larsson ställde upp - och gjorde succé.

Han var däremot noga med att påpeka att utryckningen var av engångskaraktär.

Ja var åter nej.

Bara veckan innan EM-truppen till Portugal presenterades ett år senare fick Lagerbäck ett överraskande telefonsamtal på Frankfurts flygplats, där landslaget mellanlandat på väg hem från landskampen mot Portugal.

Larsson gjorde klart att han var tillgänglig om så önskades. Ett av skälen: sonen Jordan undrade varför pappa inte längre spelade i landslaget.

I över två år stannade han i blågult, men efter 0-2-förlusten mot Tyskland i München 2006, åttondelsfínalen som även såg Larsson missa en straff, gjorde han klart att nu var det en gång för alla slut.

Trodde alla.

Trodde nog han själv också.

Tills Lagerbäck ringde i måndags.

Publicerad 2008-05-13 kl 21:51
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå