POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG
11å

Henrik Larsson om kaptensroll, utlandsbud och sprickor i landslaget

Henrik Larsson tvekade inte när han fick frågan att bli lagkapten.
Och han vill inte sluta spela än.
- Hur länge är svårt att säga, men jag hoppas det blir länge, säger han.

När Henrik Larsson kom till Scandic Park hotell för att ansluta till landslaget inför VM-kvalet mot Albanien och Ungern blev han kallad till Lars Lagerbäcks rum.

- Jag trodde att han skulle kolla hur det var med låret men det var det inte ju, säger Larsson med ett garv omringad av ett 20-tal journalister i Stockholms Stadions innandöme.

I stället ville förbundskaptenen fråga Henrik Larsson om han ville bli lagkapten. Något som överraskade honom en aning.

- Ja det blev jag väl, som jag sagt tidigare så kanske det skulle gå till en som ska vara med i sex, sju år, men de tyckte att jag var bästa lösningen. Det är en ära att få bindeln men samtidigt, för min egen del, så har vi har inte den kulturen i Sverige med lagkapten, utan vi är elva stycken där ute på plan plus alla andra som har chansen att påverka vad vi gör som lag, det är inte en man eller två.

Hur påverkar det dig som spelare?
- Det förändrar inte så stor del. Jag är ganska delaktig i det mesta som sker på planan och jag pratar ganska mycket, försöker sprida positiv energi. Det förändrar inte mycket, och det ska inte förändra mig heller. Jag ska vara som jag alltid varit på planen och det är därför jag har blivit tillfrågad att bli kapten.

Hur är en bra lagkapten?

- En bra kapten, ja, hm, han ska känna av stämningen i gruppen, om det är något som någon eller några inte är nöjda med. Känna av och hjälpa till. En kapten ska också förmedla vad förbundskaptenen vill få fram, till exempel om något i en match ska ändras, och kanske till och med själv se vad som ska ändras, men givetvis i samråd med förbundskaptenen. Egentligen vara en förlängd arm till förbundskaptenen.

Vad har du sagt till spelarna?
- Jag har sagt att det är helt nya regler nu. Nej, skämt åsido, det förändrar ingenting. Vi kör på som vi gjort och det är inget som tillkommer, alla måste kännas sitt ansvar och alla måste ta sitt ansvar.

Det här kan man tolka som att du spelar vidare, eller hur?
- Man kan tolka det hur man vill... Jag vet inte själv, men jag har kontrakt till januari med Helsingborg. Jag vet inte, och det är långt till november. Kanske får man så ont att man inte kan fortsätta. Jag har sagt att så länge jag känner mig i hyfsad fysisk form och jag tar en plats här så kommer jag att fortsätta. Hur länge är svårt att säga, jag hoppas det blir länge.

Som lagkapten - vad vill du se: 3-5-2 eller 4-4-2?
- Det spelar inte så stor roll, det är förbundskaptenen som väljer. Det viktiga är att vi inte ska låsa oss vid något. Att vi spelade 3-5-2 mot frankrike var jättebra och vi skapade otroligt många chanser och jag kände att man var med mer uppe i banan. Samtidigt är det bara en lek med siffror för det gäller att alla på planen tar ansvar.

Det var många klubbnamn i luften i förra veckan - hur många var det i verkligheten? - I verkligheten? Ja, det var två som gick till klubben. Vilka? Det spelar inte så stor roll, det spelar ingen roll, jag är ju här, jag är kvar i Sverige.

Varför blev det inget?
- Jag kände att det inte var rätt läge att gå. Jag hade inga tankar att gå från Helsingborg nu, jag har tankar att spela ut kontraktet i Helsingborg och sedan får vi se om det blir något eller inte.

Hur känns det att du fortfarande har ett värde?

- Klart att det alltid är roligt att det finns klubbar som är intresserade av en, men samtidigt är det en väldigt stor apparat när du ska ut igen. Det är inte bara jag som ska packa väskorna utan du ska packa ihop det mesta. Frågan är hur länge man tänker stanna ute en gång till?

- Jag har sagt aldrig för många gånger, jag kommer inte säga aldrig denna gång

Vad styr: klimat, pengar, land?
- Det är mer land och har inte med klimat att göra och jag har en hyfsad bild av vad som är intressant. Vad det är? Det vill jag inte säga, det låser upp mig i något som jag kanske sedan inte kan göra när det blir aktuellt.

Hur ser du på de uppgifter om den dåliga stämningen i landslaget under VM 2006?
- Jag måste säga att jag varit med under Lagerbäck sedan 1998 och där har varit lägen när allt inte varit hundra, men jag måste säga att det var länge, länge sedan. Jag kände inga vibbar 2006, det var lite problem med en läcka och tyvärr är det något man får acceptera. Men det gäller att inte spilla så mycket negativ energi på det och hålla oss till väsentligheter och göra det vi ska göra.

Fast Lagerbäck har ju själv talat om det jobbiga under VM, och det som Anders Svensson utsattes för?

- Det är klart att det är jobbigt för en del individer i ett läge när ni ifrågasätter vem som ska spelar. Den som spelar behöver hundraprocentigt stöd och det är viktigt. Jag pratade inte mycket med Anders om det då men det är historia nu. Det är ingen hjälp att se tillbaka utan nu ska vi se framåt.

- Vi får hålla ihop och vara tajta som grupp. Vi vet att ibland kan en del misstolkas utåt sett och det får vi lära oss av.

Hur ser du på att inte alla drar jämnt?
- Vi är 22 man plus och det är omöjligt att umgås med alla och komma överens med alla. Vissa har man mer gemensamt med och då umgås man mer med dem och det innebär inte att det är någon schism. Man har en arbetsrelation och vissa kommer man mer överens med.

Kommer du att hjälpa till att försöka få det sociala att funka bättre?

- Alla ska komma överens och om man inte gör det är det bara att vara professionell. Är det så att du inte kommer överens är det bara att inte sätta sig vid honom eller gå och prata med honom och sedan göra vad du ska göra på träningar och i samband med match.

Du gör din hundrade landskamp på lördag - är det stort?

- Inte direkt, 100 landskamper är trevligt men hade det varit något jag var ute efter hade jag gjort det för längesedan.

Apropå det, hur är det med låret?

- Låret är ok, det är ok.

Publicerad 2008-09-02 kl 21:19
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå