Henry: "Siffrorna blev lite för stora"

Landslag

Grupp C skulle bli den tuffaste och jämnaste i EM. Men redan efter två matcher är Holland klart för kvartsfinal.
4-1 mot VM-finalisten Frankrike på fredagskvällen fick Stade de Suisse i Bern att bada i orangea färger.

I den första matchen krossades VM-segraren Italien med 3-0. Holland fortsatte på den inslagna vägen mot Frankrike som besegrades med samma snabba och fyndiga spel.
Uppvisning var ordet!
-Det här är helt fantastiskt. Först slår vi Italien med tre mål och nu Frankrike med 4-1, sade Wesley Sneijder, som gjorde ett av målen.

Hollands ledningsmål kom redan i den tionde minuten efter en perfekt hörna från Rafael van der Vaarts vänsterfot. Liverpool-spelaren Dirk Kuyt kom stormande mot den främre stolpen och fick bra träff med pannan. Gregory Coupet i Frankrikes mål var chanslös.
Frankrike hade en bra period i mitten av den första halvleken men Franck Ribery var alltför ensam i sina offensiva ambitioner.

Trots ledning med 1-0 valde förbundskaptenen Marco van Basten att göra ett offensivt byte när han plockade in Arjen Robben i den andra halvleken i stället för Orlando Engelaar. Ett schackdrag skulle det visa sig eftersom Robben frispelade andra inhopparen Robin van Persie som gjorde 2-0 i den 59:e minuten.
Direkt efter Frankrike reducerat till 1-2 efter 71 minuter genom Thierry Henry satte Robben avgörande 3-1 till Holland. Skotten var hårt och högt, men ur liten vinkel och Coupet borde ha räddat.
På tilläggstid gjorde Wesley Sneijder 4-1 på ett mäktigt långskott från 25 meter. Ridå för "Le Bleu" och jubel i Holland.

Tidigare i den andra halvleken skulle Frankrike haft ett straff sedan Thierry Henry prickat armen på holländske försvararen Andre Ooijer. Domaren Herbert Fandel, Tyskland, attackerades av irriterade fransmän, men han vinkade avvärjande. Kort senare frispelades Henry men lobben gick högt över mål.

-Siffrorna blev lite för stora, men de var lika lyckosamma som mot Italien och är vassa på kontringar, sade Thierry Henry.

Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech sågades efter 0-0-matchen mot Rumänien i den första omgången. Taktiken var alltför för defensiv och Domenech gjorde inget för att försöka vinna matchen och ta tre poäng. I båda matcherna valde Domenech att köra med båda defensiva mittfältarna Claude Makelele och Jeremy Toulalan under hela matchen.
Domenech gjorde fyra byten mot Holland och det blev en aning bättre. Men långt ifrån tillräckligt och nu väntar en helt avgörande match mot Italien - en repris på VM-finalen 2006.

Vinnaren går vidare tillsammans med Holland, som dock måste ta minst en poäng mot Rumänien i avslutningsmatchen för att rädda någon av de stora.