Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Hiddink kan få ryskt medborgarskap

I Ryssland antyder presidenten att Guus Hiddink ska erbjudas ryskt medborgarskap.
I Holland konstaterar man att EM-drömmen slogs i kras av en övermäktig motståndare.

Den holländska anfallsfotbollen med nio mål på tre gruppmatcher skapade EM-hysteri hemma i Holland. Marco van Bastens manskap var plötsligt EM-favorit i hela fotbolls-Europas ögon.

Det fanns ett lag till som spelade ännu bättre och offensivare fotboll. Ryssland, styrt av den holländske mirakelmannen Guus Hiddink.
Dagen efter kvartsfinalsmällen försvann de omkring 130 000 holländska supportrarna lika tyst som de högljutt invaderat Basel ett dygn tidigare. På söndagsförmiddagen var det enda orangefärgade man kunde se de renhållningsarbetare som syntes i ilsket orange utstyrsel. Med sopbilar, borstmaskiner och containrar rensades de enorma resterna från lördagsnattens fotbollshålligång snabbt undan från stadens gator. Festandet gick förhållandevis lugnt till. Ett 30-tal supportrar togs om hand av polis, bland dem fanns såväl holländare som ryssar och schweizare.

På hemmaplan vaknade Holland upp med en fotbollsbaksmälla.
"Hiddink golvar Oranje", konstaterar Hollands största tidning De Telegraaf i sitt söndagsnummer.
"Drömmen är slagen i spillror. Holland var en skugga av den fotbollsmaskin som fört laget till kvartsfinal".

Spekulationer om en föryngring av landslaget tog fart direkt. Med Bert van Marwijk som trolig efterföljare till Marco van Basten, som tar över som tränare i Ajax, inleds en ny tid för Hollands landslag. 52-åringen, som tränat bland annat Borussia Dortmund och Feyenoord, inleder sin landslagsbana den 20 augusti med landskamp - mot Ryssland.
Helt klart är att Edwin van der Sar tackar för sig. Den 37-årige målvakten tangerade på lördagen fransmannen Lilian Thurams rekord på 16 matcher i EM-slutspel. Han fick inte slå rekordet och hans landskamper stannar vid 128.

I Ryssland är euforin så stor efter succén i EM att premiärministern Dmitrij Medvedev uttryckt möjlighet att erbjuda Guus Hiddink ryskt medborgarskap.
Och 61-årige Hiddink har redan utnämnts till tränarkårens tsar i EM.

TT

Publicerad 2008-06-22 kl 16:34
Annons
Annons
Annons