Hiddink: Sverige blir annorlunda

Landslag

Med 1-0 (1-0) för Ryssland är de regerande Europamästarna detroniserade i EM 2008 redan efter två omgångar.

Ryssland kan se fram mot en direkt avgörande match mot Sverige om en kvartsfinalplats.

Greklands förbundskapten Otto Rehhagel tvingades inse faktum. Grekland 2008 är inte samma Grekland som 2004. Kung Ottos krona har halkat på sned.

-Det som hände 2004 var ett mirakel. Sådana sker inte varje dag, sade han efter fullbordat faktum.

-Det jag fokuserar på nu är att spelarna gav allt. Mot Sverige var vi inte så bra och jag sade åt dem att de måste spela bättre. I dag visade de verklig vilja. Vi ville göra bättre ifrån oss, men vi var i en svår grupp. Andra lag kommer att missa avancemang, kanske lag som Italien och Frankrike.

Målvakt på villovägar

Första halvlek var spelmässigt jämn, men medan Grekland hade svårt att skapa målchanser trots ett darrigt ryskt försvarsspel, så var Ryssland betydligt vassare i sina attacker. Mot snabbt och oberäkneligt ryskt anfallsspel hade Grekland svårt att värja sig.
Och det ryska ledningsmålet var frukten av ett överraskande infall. Lagkaptenen Sergej Semaks luriga bakåtspark ställde totalt den grekiske målvakten Antonis Nikopolidis, som var ute på villovägar, och vänsterbreddaren Giannis Amanatidis.
Plötsligt hade Konstantin Zyrjanov öppet mål och kunde enkelt göra 1-0 i 33:e minuten.

-Jag är stolt över att mitt lag så snabbt har tagit åt sig av det vi gjort efter matchen mot Spanien (1-3). Vi har visat att vi kan spela väldigt fin fotboll, sade Rysslands förbundskapten Guus Hiddink.

Kan inte göra mål

En ryss låg bakom även Greklands bästa målchans i första halvlek. På en grekisk frispark i 20:e minuten var Igor Semsjov nära att stöta bollen i eget mål.
Grekland hade bytt ut tre spelare jämför med öppningsförlusten, Ryssland två. Mest anmärkningsvärt var att mittfältsmotorn Giorgos Karagounis satts på bänken av Rehhagel. Han fick dock hoppa in i slutet av första halvlek, när högerbacken Giourkas
Seitaridis skadades.

Karagounis start blev dock olycklig. Han drog på sig ett gult kort omgående.
Mot slutet gick ryssarna på knäna, men Grekland förmådde inte få in bollen bakom målvakten Igor Akinfejev. Utan att ha gjort ett enda mål på två matcher är Europamästarna detroniserade och utan chans att gå vidare från gruppspelet.

-Vi lyckas inte göra mål. Det har visat sig tidigare. Det är därför vi utgår så defensivt, vi är inte ett lag som gör tre mål per match, sade Rehhagel.

Ryssland skapade flera farliga chanser även i förlustmatchen mot Spanien. Nu var det många fler och mycket mer varierade. Spjutspetsen Roman Pavljutjenko fick god assistans i den ryska anfallsjakten. Rysslands vassaste forward Andrej Arsjavin gör comeback mot Sverige, efter att ha varit avstängd i de två första gruppspelsmatcherna.
Något för det svenska försvaret att bita i på i Innsbruck på onsdag.

-Jag är nöjd över att mina spelare kan agera på det här sättet när det behövs, sade Guus Hiddink.

-Sverige blir en annan match. Först måste vi se över vilka skador vi har. Sverige kan spela tufft och är erfaret.