Holländsk glans mot Italien

Landslag

Det var kallduscharnas kväll för Italien. Holland imponerade och straffade italienarna två gånger om med snabba omställningar. Holland har nu tagit ett handfast grepp om dödens grupp och världsmästarna är satta under press efter EM:s bästa match hittills.

Det var fart och frenesi från första stund i matchen mellan Holland och Italien. Och det var sydeuropéerna som öppnade matchen piggast och hade ett par halvlägen. Men Holland åt sig sakta men säkert in i matchen och fick till slut utdelning vid en omdiskuterad situation i den 26:e minuten.
Italien-backen sänktes i en duell och hamnade liggande utanför kortlinjen.
Ruud Van Nistelrooy hade då bara målvakten Buffon mellan sig och mållinjen. Wesley Sneijder drog på ett skott som Van Nistelrooy styrde in och Peter Fröjdfeldt dömde helt korrekt mål för holländarna.

Fem minuter senare kom nästa kalldusch för Italien. Giovanni Van Bronckhorst räddade en nickskarv på hörna på egen mållinje. Han iscensatte en snabb kontring med ett långt inlägg som Dirk Kuyt nickade ner till Sneijder och helt plötsligt var Holland i en 2-0-ledning. Ledningen gav de orangefärgade spelarna stort självförtroende. Ett tag var det svårt för italienarna att ens låna bollen av det holländska mittfältet med Sneijder och Van der Vaart i spetsen.

Med tio minuter kvar kom en ny kalldusch för Italien. Van der Sar gjorde en kanonräddning på en patenterad Pirlo-räddning och det satte igång en ny snabb kontring. Kuyt assisterade till sitt andra mål för kvällen när han slog inlägget till en fristående Giovanni Van Bronckhorst. Holland blir farliga i den här turneringen, det är ett som är säkert.

Matchfakta Holland-Italien 3-0 (2-0)
1-0 (26) Ruud Van Nistelrooy, 2-0 (31) Wesley Sneijder, 3-0 (79) Giovanni Van Bronckhorst.
Varningar: Holland; , Italien; Luca Toni, Gianluca Zambrotta, Gennaro Gattuso.
Domare: Peter Fröjdfeldt, Eskilstuna.
Arena: Stade de Suisse (Bern)
Publik: 32 000 (fullsatt)

Laguppställningar Holland: Edwin Van der Sar – Khalid Boulahrouz (John Heitinga, 76), André Ooijer, Josip Mathijsen, Giovanni Van Bronckhorst – Nigel de Jong, Orlando Engelaar – Wesley Sneijder, Rafael Van der Vaart, Dirk Kuyt (Ibrahim Afellay, 81)– Ruud Van Nistelrooy (Robin Van Persie, 70).

Italien: Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Marco Materazzi (Fabio Grosso, 55), Andrea Barzagli, Gianluca Zambrotta – Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso – Mauro Camoranesi (Antonio Cassano, 75), Massimo Ambrosini, Antonio di Natale (Alessandro Del Piero, 64) – Luca Toni.
Publicerad 2008-06-09 kl 22:45