Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

I huvudet på EM-tränarna

Kvartsfinal i EM, ett prestigemöte och derby mellan två lag som kan varandra utan och innan.
Vilket lag kan överraska det andra med något nytt taktiskt drag?
TT frågade de båda tränarna om deras innersta hemligheter.

Det här var vad de svarade:
-Sverige är bra på att variera med att angripa snabbt och att hålla bollen i laget. De har spelare som är väldigt duktiga på att lösa upp svåra situationer, är bra med bollen. Och så tycker jag att de har visat hittills att de är bra på offensiva fasta situationer, speciellt hörnor, säger Norges tränare Bjarne Berntsen.
Vänstersidan
Han håller även fram Sveriges vänstersida med spelare som Therese Sjögran och Victoria Sandell Svensson.
Hur Norge tänker tackla problemen vill han däremot inte avslöja för svenska medier.
-Nej, det gör jag inte. Men vi är beroende av att hela vårt lag lyfter sig och jobbar stenhårt. Det är inget tvivel om att Sverige är favoriter, säger Berntsen.
Därvidlag är hans svenske kollega Thomas Dennerby böjd att hålla med.
Torsdagens träning gav honom också positiva besked. Alla spelare kunde gå för fullt och alla såg fräscha ut trots tre tuffa matcher.
-Det kändes som att det fanns en ny touch i dag, det blir kanske lite av en nystart, speciellt för de rutinerade spelarna, säger Dennerby, som vet att norska spelare alltid har ett stort hjärta.
Med Sverige på andra sidan blir detta ännu tydligare.

Samma spelartyper
Att Norges spel skiljer sig mycket från Sveriges tidigare motståndare i EM betyder inte att han har behov av andra spelartyper i sitt eget lag i kvartsfinalen.
-Egentligen inte. Det man behöver mot Norge är nickstarka innerbackar och det spelar ingen roll vilka vi väljer, det har vi ju, säger Dennerby.
Det kommer att komma långa förstabollar upp på Sveriges planhalva. Om Norge inte vinner den direkt är lagets taktik att jobba till sig bollen i nästa skede för att sedan gå till anfall.

-Därför behöver vi också skickliga spelare centralt som är duktiga på att läsa in var andrabollen kommer. Det är ju oerhört viktigt att vinna den bollen för kan vi stoppa Norges spel i den fasen kommer vi att ta bort en del av deras anfallsspel, säger Thomas Dennerby.
Om det blir Nilla Fischer som får den rollen eller om Lisa Dahlkvist startar igen håller han däremot tyst med fram till matchdags.
Anfallsmässigt poängterar Dennerby att det är viktigt för Sverige att använda kanterna och den yta som kommer att finnas framför Norges backlinje.

TT

Publicerad 2009-09-03 kl 16:50
Annons
Annons
Annons