Imponerande Spanien i EM-final

Landslag

Det blev en ny utklassningsseger för Spanien mot Ryssland i semifinalen.
Spanien visade understundom upp sitt propagandapassningsspel och det grundlade den säkra 3-0-segern. Ett imponerande Spanien får äntligen chansen att ta en mästerskapstitel när de möter Tyskland i final på söndag.

Två offensivglada lag i EM-semifinal. Det borde väl innebära öppet spel och mängder av chanser. Men riktigt så blev det inte. Hyllningarna av Andrej Arsjavin hade gett eko i den spanska ledningen och bevakningen av honom var minutiös från de spanska försvararna. Det ryska omställningsspelet var inte alls så rappt och frekvent och i stället var det Spanien som kunde utnyttja sina anfallare David Villa och Fernando Torres speed när laget vände spelet.

Men med 35 minuter spelade i den första halvleken tvingades tremålsskytten från lagens gruppmöte, David Villa, bryta matchen. I stället kom Cesc Fábregas in och Spanien ändrade spelsystem till den framgångsrika 4-1-4-1-uppställningen från kvalet. Och det var ett byte som inte direkt försvagade det spanska laget. Bollinnehavet blev större och finurligare för spanjorernas femmannamittfält.

Ofta såg det spanska passningsspelet retfullt enkelt ut och det var inte konstigt att de ryska spelarna blev frustrerade; bollen var i spansk ägo under långa stunder när Ryssland jagade kvittering. Därför var det hela tiden tal om när nästa spanska mål skulle komma i stället för den ryska kvitteringen. Och det spanska målet kom med lite mer än en kvart kvar att spela.

Inhopparen Daniel Güiza spelades snyggt fram av en annan inhoppare, Cesc Fábregas, och avslutet var elegant och bevisade varför han vann skytteligan i La Liga. Akinfejev grundlurades när han chippade in 2-0 och Ryssland var definitivt ett slaget lag när David Silva åtta minuter senare satte 3-0. Ryssland försökte flytta fram laget och det straffade sig direkt. Fábregas och Silva kom två mot en och gjorde inga misstag.