POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Inför Kazakstan: "Tyskar" ska stoppa Sverige

Heinrich Schmidtgal

Kazakstans förbundskapten Bernd Storck värvar utomlands. På tisdag ska "tyskarna" försöka skrälla mot Sverige i VM-kvalet.

När den tyske tränaren Bernd Storck år 2008 fick chansen som Kazakstans förbundskapten började han genast förbereda för framgång - genom att värva utomlands.
På Internet kartlade han ättlingarna till den minoritet av etniska tyskar, vissa av dem så kallade volgatyskar som sedan 1700-talet funnits i den forna Sovjetunionen och där många ur de nu levande generationerna emigrerade till Tyskland när Sovjetunionen rämnade.

Flyttade som tvååring

En av dem var Heinrich Schmidtgal, som föddes i Kazakstan 1985 och som flyttade till Tyskland med sina föräldrar redan som tvååring. När Bernd Storck fick korn på Schmidtgal förde den senare en anonym fotbollstillvaro i Bochum. Efter att ha nappat på Storcks landslagserbjudande ordnade Schmidtgal ett kazakiskt pass och debuten för Kazakstan, ett land han aldrig varit i som vuxen, överstökades i en EM-kvalmatch mot Turkiet 2010.
-Det var en väldigt konstig känsla att så oförberedd återvända till mitt födelseland efter 22 år, sade Schmidtgal till tidningen Frankfurter Allgemeine några veckor efter hemmapremiären i huvudstaden Astana.
Sedan dess har det blivit ytterligare åtta landskamper för Kazakstan.
Den senaste spelades i fredags, där det blev snöplig förlust mot Irland efter två insläppta mål i matchens slutskede. Innan dess hade Kazakstan i allmänhet och Heinrich Schmidtgal i synnerhet svarat för en fin insats. Bland annat var det 26-åringens välavvägda frispark med vänsterfoten som ledde fram till Kazakstans överraskande 1-0-mål i första halvlek.

Spelar i Bundesliga

Heinrich Schmidtgal spelar numera klubblagsfotboll i Greuther Fürth, pigg nykomling i Bundesliga. Och trots att det oftast går bättre hemma i ligalunken än på de i regel nederlagskantade landslagsresorna med Kazakstan, även under nye förbundskaptenen Miroslav Beránek, tycks han trivas i blågul skrud.
-Jag har bott hela mitt liv i Tyskland. Men jag kommer att ge allt för Kazakstan, av stolthet över mina föräldrar, berättade han inför en landskamp mot just Tyskland för knappt två år sedan.
Räkna med Schmidtgal i den kazakiska elva som ställs mot Sverige i Malmö på tisdagen.

Publicerad 2012-09-10 kl 11:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå