Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Inför Kazakstan: "Tyskar" ska stoppa Sverige

Heinrich Schmidtgal

Kazakstans förbundskapten Bernd Storck värvar utomlands. På tisdag ska "tyskarna" försöka skrälla mot Sverige i VM-kvalet.

När den tyske tränaren Bernd Storck år 2008 fick chansen som Kazakstans förbundskapten började han genast förbereda för framgång - genom att värva utomlands.
På Internet kartlade han ättlingarna till den minoritet av etniska tyskar, vissa av dem så kallade volgatyskar som sedan 1700-talet funnits i den forna Sovjetunionen och där många ur de nu levande generationerna emigrerade till Tyskland när Sovjetunionen rämnade.

Flyttade som tvååring

En av dem var Heinrich Schmidtgal, som föddes i Kazakstan 1985 och som flyttade till Tyskland med sina föräldrar redan som tvååring. När Bernd Storck fick korn på Schmidtgal förde den senare en anonym fotbollstillvaro i Bochum. Efter att ha nappat på Storcks landslagserbjudande ordnade Schmidtgal ett kazakiskt pass och debuten för Kazakstan, ett land han aldrig varit i som vuxen, överstökades i en EM-kvalmatch mot Turkiet 2010.
-Det var en väldigt konstig känsla att så oförberedd återvända till mitt födelseland efter 22 år, sade Schmidtgal till tidningen Frankfurter Allgemeine några veckor efter hemmapremiären i huvudstaden Astana.
Sedan dess har det blivit ytterligare åtta landskamper för Kazakstan.
Den senaste spelades i fredags, där det blev snöplig förlust mot Irland efter två insläppta mål i matchens slutskede. Innan dess hade Kazakstan i allmänhet och Heinrich Schmidtgal i synnerhet svarat för en fin insats. Bland annat var det 26-åringens välavvägda frispark med vänsterfoten som ledde fram till Kazakstans överraskande 1-0-mål i första halvlek.

Spelar i Bundesliga

Heinrich Schmidtgal spelar numera klubblagsfotboll i Greuther Fürth, pigg nykomling i Bundesliga. Och trots att det oftast går bättre hemma i ligalunken än på de i regel nederlagskantade landslagsresorna med Kazakstan, även under nye förbundskaptenen Miroslav Beránek, tycks han trivas i blågul skrud.
-Jag har bott hela mitt liv i Tyskland. Men jag kommer att ge allt för Kazakstan, av stolthet över mina föräldrar, berättade han inför en landskamp mot just Tyskland för knappt två år sedan.
Räkna med Schmidtgal i den kazakiska elva som ställs mot Sverige i Malmö på tisdagen.

Publicerad 2012-09-10 kl 11:39

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER