Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Irankännaren: "Försöker stoppa utvecklingen"

Matchen mellan Sverige och Iran kan ha förvandlats till storpolitik inför de iranska presidentvalet.
Det menar Irankännaren Masoud Kamali.
- De konservativa försöker stoppa utvecklingen och göra sig gällande på olika sätt, säger Kamali till Fotbollskanalen.

Om två veckor är det tänkt att det iranska damlandslaget ska spela en historisk landskamp i Sverige. Damerna har aldrig spelat en landskamp utanför Europa. Men som Fotbollskanalen berättat tidigare råder det stor osäkerhet om matchen kommer spelas då de iranska spelarna inte tillåts att åka till Sverige.

Masoud Kamali är professor vid Mittuniversitetet och Irankännare. Han menar att den hårdföra delen av regimen som gärna vill bevara den islamiska republiken kan ligga bakom utresandestoppet för fotbollsspelarna.

ANNONS

- De har två grupper som står mot varandra. Den väst- och reformvänliga delen och den andra med de andliga ledarna som vill bevara den islamiska republiken, säger Kamali till Fotbollskanalen.

När presidentvalet nu närmar sig - valet äger rum under våren 2017 - hårdnar kampen mellan de två grupperna. Rent krasst vill den reformvänliga gruppen öppna upp dörren mot västvärlden, medan de mer konservativa vill göra tvärtom. Ett led i att stärka sin position är att demonstrera sin makt.

- Den andra gruppen som ställer upp i valet, de konservativa, försöker stoppa utvecklingen och göra sig gällande på olika sätt, säger Kamali.

- Om det nu blir så att matchen inte spelas så kommer det användas av hårdföra som en seger. Några av metoderna som används, menar Kamali, kan exempelvis vara kontroll av slöjor på gator.

- Men också på andra symbolhandlingar, som att kvinnor inte får se fotboll eller komma in på arenor. Den kampen kommer hårdna ytterligare fram till valet, tror Kamali.

Vad vinner de på det?

ANNONS
- Nu sitter det en reformvänlig president (Hassan Rouhani). Det är en kamp inne i regimen som gör att det förekommer motstridiga budskap. Kanske vill en grupp se iranska landslaget åka utomlands och delta i internationella matcher, den andra vill inte det.

- De står för två olika tolkningar av hur landet ska styras. Det är en kamp inne i regimen som gör att det förekommer motstridiga budskap. Vem som vinner har egentligen att göra med motsättningar.

Kan du se en ljusning för kvinnor och deras rättigheter i Iran?
- Det där är en kamp som pågått länge och som pågår i riksdagen. Det finns också en islamistisk feminism som är ganska stark. Allt beror på hur utvecklingen ser ut.

Publicerad 2016-10-06 kl 21:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto