Italien bronsmedaljörer

Landslag

Italien blev utslagna på straffar mot Spanien i semifinalen. Efter en rafflande match mot Uruguay stod man ännu en gång på elvameterspunkten. Då steg Buffon fram och räddade tre straffar, vilket gjorde Italien till bronsmedaljörer.

För första gången i världshistorien användes målkameror i en tävlingsmatch. Det var när Alessandro Diamanti slog in en frispark som man var osäker på vem som verkligen gjort målet och tog till målkameror för att inse att det inte var Diamanti som gjort målet utan debutanten Davide Astori.1-0 till Italien blev dessutom resultatet i halvtid.

Edison Cavani, som ryktats vara klar för Premier League-klubben Chelsea, lyckades i den 58:e minuten kyligt placera in 1-1 efter en omställning.

Men i skadade Andrea Pirlos frånvaro var Diamanti Italiens frisparkskung. I den 73:a minuten skruvade Bolognas mittfältare in 2-1-målet och Italien var ännu en gång i förarsätet. I alla fall i fem minuter.

Då sköt nämligen Uruguays Cavani en dykande frispark som var otagbar för Buffon i Italiens mål. 2-2 och resultatet speglade hur matchen såg ut - jämn. Och det stod sig till full tid, det stod sig över både en och två förlängningskvartar. Straffar väntade.

Diego Forlan steg fram till elvameterspunkten, Buffon räddade och redan då kunde man ana att Italien var på väg mot seger. Vilket också blev fallet. Buffon räddade Caceres och Garganos straffar medan De Sciglio var den ende i italienaren som missade sin.

Italien tog därmed hem tredjeplatsen i Confederations Cup.