Italien till kvartsfinal efter fransk mardrömskväll

Landslag

Italien hade marginalerna med sig i prestigemötet med Frankrike. Andrea Pirlo satte 1-0 på straff i den första halvleken och sen släppte aldrig italienarna sin kvartsfinalplats.

Men de får tacka Holland som gjorde sitt jobb mot Rumänien när de nu tar sig an Spanien i nästa runda.

Matchen kunde inte ha fått en mer dyster öppning. Planens mest underhållande spelare – Franck Ribéry – skadade sig illa efter sju minuter och blev tvungen till att byta. Men eländet för Raymond Domenech var inte slut med det. 24 minuter in i matchen plockade Luca Toni snyggt ned en djupledsboll och Eric Abidal, för dagen mittback, tvingades kapa den gänglige anfallaren. Domaren Lubos Michels pekade på straffpunkten och visade dessutom Abidal det röda kortet. Andrea Pirlo satte straffen säkert och Frankrike hade fått en lång uppförsbacke. Utvisningen innebar att Samir Nasri, som kom in i den tionde matchminuten i stället för Ribéry, fick lämna plats för mittbacken Boumsong. Ett 16 minuter långt inhopp blev det för superlöftet Nasri.

Resten av halvleken blev en uppvisning av Luca Toni i missade möjligheter att utöka ledningen till 2-0. Dessutom hade Fabio Grosso en frispark som Gregory Coupet fick fingertopparna på och styrde i stolpen. Nära för ett Italien som inte direkt haft marginalerna med sig så här långt i turneringen när det gäller att sätta chanserna. Men så länge Rumänien inte fick in något mål mot Holland räckte det med 1-0 för Italien för att ta sig till kvartsfinal.

Frankrike försökte sätta press i inledningen av den andra akten men efter drygt en timme av matchen kom nästa motgång för Domenechs mannar. Daniele de Rossi drog på en frispark som såg ut att kunna räddas enkelt av Coupet.
Men när den nådde muren satte Henry ut en fot som ändrade riktning på bollen och ställde en liggande Coupet. Det var helt enkelt inte Frankrikes match. För Italien väntar nu Spanien i kvartsfinal. Det kan bli en klassiker mellan två storlag.

Publicerad 2008-06-17 kl 23:19