Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Johansson vill att Platini tar över

Foto: Scanpix.

Lennart Johansson är inte förvånad över Blatters uttalande.

Sepp Blatter kan fortsätta även efter 2015.

Lennart Johansson är emot det och vill se Michel Platini:

- Han har hittills inte fått någon kritik – utan tvärtom, säger han till fotbollskanalen.se.

Sepp Blatter, 77, vägrar ge efter posten som Fifa-president. Efter valet 2011 menade Blatter att nuvarande mandatperiod också skulle bli den sista, men i en intervju med brittiska BBC lobbar Blatter för att han kan fortsätta även efter 2015 – och att han samtidigt ställer sig positiv till att längden på mandatperioden skulle utökas till åtta år.

Lennart Johansson var ordförande i Uefa fram till 2007 och även vice ordförande i Fifa. Han förlorade mot just Blatter i valet 1998 – och är inte särskilt förvånad över Blatters uttalande.

- Ja, det är inte olikt. Det är symtomatiskt, tycker jag, att det blir det ena beskedet efter det andra. Jag tycker att han borde avstå från det och låta saker och ting ha sin naturliga utveckling. Nu är han president till 2015 och sedan får det ske val enligt laga ordning. Om man sedan ska ha en presidentpost på fyra eller åtta år – det är den eviga frågan, ska man ha åldersgräns eller ska man inte ha det?

- Själv tycker jag nog, genom att tänka mest på min egen situation, att det inte är rimligt att ha någon åldersgräns om vederbörande är så pass alert och med i tiden att folk kan välja honom. Det bestämdes i Uefa, långt innan jag kom dit, att det inte skulle vara någon åldersgräns. Det finns de som är 75, 80 år som är betydligt mer alerta än de som är yngre. Men jag tycker att den nuvarande ordningen (4 år) kan gälla.

Men du hade gärna sett att någon annan tog över?

- Ja, det kan jag inte ändra på. Jag kan inte plötsligt få en annan uppfattning. Jag tycker att det varit för mycket turbulens och för mycket utav påståenden som aldrig blivit vederlagda. Det är skickligt manövrerat, men jag vet inte någon som klarat sig från så mycket anfall – samtidigt som han väljer att tiga ihjäl det och låter det vara bara.

Vem ser du som en lämplig efterträdare?

- Från europeisk synpunkt så tror jag nog att det stora flertalet tycker att Platini (Michel, Uefa-president) kunde få en chans och jag ser inget fel i det.

- Han har hittills inte fått någon kritik – utan tvärtom. Om inte hyllad så respekterad. Jag ser inte att han är någon dålig kandidat.

Det har ju blåst mycket kring Fifa på slutet – mycket beroende på beslutet att lägga Fotbolls-VM i Qatar 2022 – hur ser du på det beslutet?

- Jag förmodade då när det tog beslutet att man satt sig in i situationen och garderat sig för de klimatproblem som kan uppstå. Rent generellt kan man ju säga att de spelar ju fotboll i Qatar själva och får leva med de förhållanden som är. Man borde ha observerat problemen som uppstod – det är ungefär som Sydamerika, när man försökt lägga olympiader på hög höjd, vilket ställt till svårigheter. Likadant här – så hade jag hoppats att man skulle garderat för hur man skull hantera problemen.

Hur ser du på sättet som Qatar fick VM på – det verkar inte ha gått hundraprocentigt till?

- Nu är vi där igen – nu verkar det som och nu påstås det... att det varit lite mygel i busken. Och så får det inte vara. Utsätts man för beskyllningar så måste man frigöra sig genom att förklara exakt hur det har gått till, men så sker ju inte – utan det viftas bort som oförskämdheter. Jag har ingen direkt uppfattning i det här fallet, men det stämmer med alla andra företeelser där det varit tal om korruption, mutor och oegentligheter.

- Ledaren för den största idrottsorganisation, ska stå ovanför beskyllningar för oegentligheter av det slaget som varit. När såna angrepp kommer så ska de utredas. Det verkar som att vi ska reda ut det här hemma i stugan utan att ta till vanligt polisiära och rättsliga åtgärder.

På hemmaplan har Friends Arena stått i fokus – av både den ena och andra anledningen. Senast har det handlat om det faktum att Svenska Fotbollförbundet sålt en tredjedel av sin ägarandel i arenan.

- Jag tror och hoppas att förbundet har tänkt sig för ordentligt. Det är väl så att de inte ser någon negativ situation idag, men har oro för framtiden – hur man ska kunna få finanserna att gå ihop i framtiden. Att arenan används i andra sammanhang för att fotbollen för mindre möjlighet att påverka utvecklingen.

- Jag tror att det är ett sätt att ta ett ekonomiskt ansvar.

Tidigare i veckan lottades Sverige mot Portugal i playoff-spelet till VM i Brasilien.

Men Johansson är inte helt nöjd med det faktum att förhandssnacket mest handlat om potentiella motståndare:

- Jag tycker att det varit för mycket resonemang kring vilket motstånd vi helst skulle vilja ha. Det är ganska oförskämt mot motståndarna att tala om för grekerna att "er vill vi möta för ni är inga fotbollsspelare man behöver ha någon respekt för". Samtidigt som man målat upp Portugal som en motståndare man inte vill ha.

- Tittar man på statistiken, och det får man ofta göra, så har vi inte varit lottlösa mot Portugal. Det har varit ganska jämna tillställningar trots allt.

Publicerad 2013-10-23 kl 17:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons