Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

JULKALENDERN 4 DECEMBER: Efter skrällen - förbundskaptenen bär in skadade spelaren på planen

I julkalenderns fjärde lucka hittar vi skrällen Zambia som återvände till dödens Libreville - och blev afrikanska mästare. Finalen var ett drama där Elfenbenskustens tre största stjärnor missade varsin straff.

Det var en riktigt underhållande final — trots att den var mållös — men efter 120 minuters dramatik, målchanser, målvaktsingripanden och missar kom avgörandet i straffläggningen.

Efter 14 raka mål och sedan varsin miss, avgjordes finalen i den fjärde extraomgången då Elfenbenskustens Gervinho sköt över och Zambias Stoppila Sunzu kunde skjuta in segermålet.

Elfenbenskusten var storfavorit, gick igenom hela turneringen utan att släppa in ett enda mål under ordinarie tid och storstjärnan Didier Drogba fick dessutom ett gyllene tillfälle att avgöra på straff efter 70 minuters spel.

Men Drogba sköt över, och istället för att fira blev det en ytterst dramatisk fortsättning på finalkvällen.

Zambias målvakt Kennedy Mweene gjorde flera avgörande räddningar (och gjorde dessutom ett mål under straffläggningen) och är en av de största finalhjältarna.

För Zambia var segern extra emotionellt värdefull, då finalen spelades i Libreville — dit landslaget var på väg för kvalmatch 1993 när flygplanet kraschade och hela spelartruppen dog.

En bild som etsat sig fast på näthinnan är när Zambias färgstarke förbundskapten Herve Renard bar den skadade Joseph Musonda in på planen för att han skulle kunna delta i firandet. Just det ögonblicket ser du 4:30 in i klippet.

Publicerad 2012-12-04 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons