TV: Danmark till EM efter oavgjort i avgörandet mot Irland - Braithwaites konstspark räckte

Landslag

Danmark är klart för EM 2020.
Det efter oavgjort mot Irland i en helt avgörande match, där Martin Braithwaite gjorde danskarnas enda mål med en konstspark.
- Att spela på hemmaplan i ett stort mästerskap är väldigt liten. Att ge våra fans det är otroligt och unikt, säger Kasper Schmeichel enligt Uefas hemsida.

Danmark ställdes mot ett Irland som jagade tre poäng bakom i EM-kvalet. Irländarna var därmed piskade att slå danskarna på hemmaplan i sista omgången för att kunna gå om motståndarna och ta sig till mästerskapet nästa sommar.

Men det skulle visa sig vara en för svår uppgift, trots två tunga skador för Danmark i den första halvleken. Både Thomas Delaney, som vrickade foten kraftigt, och Andreas Cornelius, som fick en huvudskada i en nickduell med en irländare, tvingades bryta matchen för danskarna.

I den andra halvleken var det Irland som kom ut bäst, men hade svårt att komma till några högklassiga målchanser. Bästa chansen var ett svepande inlägg från höger som Ciaran Clark hotade på, men mittbacken nådde inte riktigt fram och Kasper Schmeichel kunde rädda.

Istället var det Danmark som slog till med första målet i matchen. På ett långt inlägg från höger av Henrik Dalsgaard löpte Martin Braithwaite perfekt och kunde med en konstspark nå bollen med tåspetsen och styra in den i målet bakom Darren Randolph.

Irland tog sig dock tillbaka in i matchen med fem minuter kvar av matchen när ett inlägg nådde Matt Doherty på bortre stolpen. Irland stod för en mäktig forcering de sista minuterna men fick inte hål något ytterligare och matchen slutade 1-1.

Poängen räckte för Danmark som därmed tar en plats till EM nästa sommar.

- Det betyder allt. Vi är ett litet land och chansen att spela på hemmaplan i ett stort mästerskap är väldigt liten. Att ge våra fans det är otroligt och unikt, säger Kasper Schmeichel enligt Uefas hemsida.

- Jag är lite mållös. Innan säsongen började satte vi några mål och det här var det största målet för säsongen. Jag är bara stolt, säger Pierre Emile Højbjerg.

På annat håll i gruppen vann Schweiz Gibraltar med klara 6-1, vilket gör att det är schweizarna som gör danskarna sällskap i turneringen nästa sommar. Irland har dock fortsatt chansen att ta sig till EM genom play off-spelet nästa sommar.

- Alla är platta som pannkakor nu. Vi hade kontroll i matchen, i anfall efter anfall. Vi spelade bra och vi tar med oss det självförtroendet in i mars. Vi har bara gjort sju mål, man behöver göra mer mål för att vinna matcher och vi hade inte gjort tillräckligt med mål. Det var en tuff grupp, vi kämpade hela vägen, säger Matt Doherty enligt Uefas hemsida.

Här är alla länder som tagit sig till turneringen nästa sommar.

Irland: Randolph - Doherty, Duffy, Egan, Stevens - Browne, Whelan, Hendrick, Hourihane, McClean - McGoldrick

Danmark: Schmeichel - Dalsgaard, Jørgensen, Kjær, Larsen - Braithwaite, Schöne, Delaney - Eriksen - Poulsen, Cornelius