Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Kennet Anderssons starkaste VM-minne: VM 1978

I USA 1994 var Kennet Andersson stor bronshjälte, men när han för första gången står framför VM-bucklan tänker han på något annat.
- Av någon anledning tänkte jag på VM -78, säger han till fotbollskanalen.se.

VM-bucklan är på snabbvisit i Stockholm och flera tidigare svenska VM-stjärnor mötte upp pokalen på Café Opera i Stockholm under avtäckningsceremonin. Kennet Andersson var en av dem som såg bucklan på nära håll för första gången.
- Av någon anledning tänkte jag på VM -78 faktiskt. Alla har väl någon speciell anknytning till VM och minnena är nog som starkast kring det där när man är liten, förklarar Kennet.

Inte VM -94 alltså?
- Nej, konstigt nog gjorde jag inte det, men det kanske du gjorde? Det är ju större när man är tio, elva år.

Vad tänker du när du ser bucklan här i Stockholm?
- Det är lite speciellt alltså att en bit plåt reser omkring i världen och får så stor uppmärksamhet. Det är helt fantastiskt. Men det är väl bara ett bevis på hur stor fotbollen är.

Kennet Andersson själv gjorde sitt enda VM-slutspel 1994. Då blev det succé och med mål mot Brasilien i gruppspelet, dubbla fullträffar mot Saudiarabien i åttondelsfinalen och framför allt övertidsnicken mot Rumänien i kvartsfinalen samlade han på sig några fina minnen. Ändå är det inte några matchsekvenser som bitit sig fast mest.
- VM-spelet som helhet är ju det största minnet. En enda stor värme som ligger i hjärtat. Det man kommer ihåg är känslan över hela resan. En bra sammanhållning och den härliga stämningen.

Har ni fortfarande kontakt i 94-gänget?
- Ja, vi ses då och då på olika jippon och de som bor i Göteborg träffar man då och då. Vänskapen vi har är nog stark. Det är speciellt antar jag.

Nu väntar ett nytt mästerskap och Kennet Andersson ser fram emot att följa det hela från tv-soffan.
- Klart att det är tråkigt att Sverige inte är med. Vi är väl lite bortskämda med det. Men när turneringen väl startar sitter man ändå där och har lika kul som alltid. Jag kommer att följa alla lag och jag intresserar sig för dem allihop. Sedan blir det extra skoj att följa Lagerbäck förstås.

Tror du att han kommer att lyckas?
- Det är kort om tid, men det är skithäftigt med hans eftertänksamhet, klokhet och noggrannhet jämfört med det spontana inom den afrikanska fotbollen.

Vilka vinner?
- Jag tror på Argentina.

Du har alltså förtroende för Maradona?
- Nja, jag tror nog lite mer på Messi än Maradona.

Är det några andra stjärnor som du tror kommer att sticka ut i VM?
- Svårt att ta ut enstaka spelare, det blir alltid den som är bäst för tillfället och de brukar sällan hålla hela vägen. Men Messi har ju hållit sin form så pass länge nu och jag har svårt att se att han tappar den till i sommar. Sedan blir det spännande att se om Rooney kan hålla kvar de prestationer han visar för tillfället. Det blir grymt spännande att se!

Kommer Sverige någonsin att lyfta bucklan?
- Ja, det tror jag. Om jag säger nej kan jag bli överbevisad men säger jag ja så kan ingen någonsin motbevisa mig om inte turneringen försvinner.

Men kan det ske inom snar framtid?
- Det ser inte så ut just nu, det gör det inte. Men varför inte egentligen? Sverige är alltid bra på att lyfta fram nya grepp och pröva nya saker. Varför kan inte vi komma på något nytt och gå i bräschen för något där vi blir lite starkare än de andra. Mentalt sett till exempel, att vi utvecklar den biten. Ta oss dit där våra individuella idrottare redan befinner sig. Men det är mycket som ska stämma för att vi ska komma dit.

- Och samtidigt utvecklas sporten väldigt mycket. Afrikanska länder blir bättre och bättre, asiatiska länder också.

- Den allra största möjligheten är nog att en svensk tränare för ett annat lag får chansen att lyfta bucklan. Rent realistiskt är det nog så, tyvärr.

Publicerad 2010-03-17 kl 16:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons