Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Kniven på strupen för "Svennis"

Skador, avstängningar och spelare som inte platsar i sina klubblag.
Och inte en seger i USA på tio år. Inga vidare odds inför VM-kvalet som kan kosta Sven-Göran Eriksson jobbet som Mexikos förbundskapten.

Det nordamerikanska VM-kvalet inleder sin sista fas natten till torsdagen. För "Svennis" och hans medhjälpare Hasse Backe och Tord Grip väntar USA i Columbus, Ohio. Utgången kan mycket väl avgöra deras framtid.

Hittills har Eriksson inte lyckats hitta den vinnande mixen. Han har bara en seger på de sex senaste landskamperna och Mexiko tog sig vidare till slutkvalet enbart på bättre målskillnad än Jamaica. I det fotbollstokiga Mexiko börjar tålamodet att tryta.
-Det är en oerhört viktig match. Den byggs upp väldigt stort eftersom Mexiko inte vunnit på tio år i USA. Men faktum är att det är nio matcher och 27 poäng att spela om efter den. Så vi kommer att kvala in, det är jag helt övertygad om, sade "Svennis" till TT inför mötet med Sverige i slutet av januari.

Då, i Oakland, matchade Eriksson en elva hämtat från den mexikanska ligan. Mot USA har han tillgång till de Europabaserade proffsen.
Men inte alla han önskat sig.

På grund av skador och avstängningar saknas flera spelare. Ytterligare några, som Giovani dos Santos, Omar Bravo och Nery Castillo, har haft svårt att ta plats i sina klubblag och deras form är tveksam.
I 0-1-förlusten mot Sverige blottades Mexikos svagheter.
-Vi är inte vana att spela in bollen bakom motståndarens backlinje, vi måste löpa mer än vi gör. Vi måste låta bli att spela framför deras mittfält och backlinje hela tiden. Vi måste chansa mer och löpa in bakom, sade Eriksson.

Mot USA vill han se ett rakare spel.
-Du måste chansa och slå bort några bollar för att skapa ytterligare en chans. Vi vill gärna spela kort-kort-kort och då gör vi det lätt för backlinjen hos motståndarna.

Honduras, Trinidad och Tobago, El Salvador och Costa Rica är övriga nationer i den nordamerikanska kvalgruppen. De tre främsta i sexlagsgruppen kvalar in direkt till VM i Sydafrika nästa år. För fyran väntar play off mot femman i det sydamerikanska kvalet.
-Om vi har alla spelare tillgängliga så har vi ett bra lag. Vi har ett lag som ganska enkelt borde kvala in till VM - och det kommer vi att göra. Det är jag övertygad om. Det är ett lag som bör bli bättre och bättre, sade Eriksson.

Helst redan till natten mot torsdag - annars kanske Eriksson måste se sig om efter ett nytt jobb.

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2009-02-10 kl 14:28