Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Koeman på väg att väcka slumrande jätte

Redan arenan minner om något som en gång var men inte längre är.
Ett slitet monument från en svunnen storhetstid, döpt efter en stjärna från 1950-talet.
Kan en 47-årig holländare ge ungersk landslagsfotboll stoltheten tillbaka?

Mellan 1950 och 1954 spelade Ungern 31 landskamper på raken utan att förlora, vann OS-guldet i Helsingfors och tog VM-silver i Schweiz.
Det var då Ferenc Puskas härjade som värst. På 85 landskamper prickade han in 84 mål.

Men när de sovjetiska stridsvagnarna rullade in i Budapest 1956 kväste de mer än det ungerska folkets rop på frihet.
De körde över fotbollen också.

Puskas flydde till Spanien och gladde Real Madrid med 157 mål på 182 matcher fram till 1966. Först när järnridån föll fick han komma tillbaka och 2002 döptes nationalarenan Nepstadion om till Ferenc Puskas-stadion.

Ungern har aldrig lyckats upprepa framgångarna från 1950-talet. Det senaste VM-slutspelet nåddes för 23 år sedan.

Här och nu, som tvåa i grupp 1, andas fotbollsnationen Ungern en optimism och framtidstro som det inte upplevt under en generation.
I mångt och mycket är det Erwin Koemans verk.

Ett av holländarens främsta bidrag sedan han tog jobbet som förbundskapten i maj 2008, är att han jobbat hårt och medvetet med att lyfta spelarnas självkänsla.
-Det är lätt att säga till en spelare att "du ska inte göra det och du kan inte det". När jag kom hit sades det saker om sånt som inte vara bra, men jag är från Holland och jag har ett öppet sinne. Jag ville själv se om det var sant eller inte. Nu måste jag säga att mentaliteten är mycket bra.

-Kanske vi inte har så pass bra spelare som Sverige eller Portugal eller Danmark, men de vill verkligen spela för landslaget.

40 000 kommer till arenan på lördag för att stötta laget.
-Nu är vi inne i en period när det ungerska folket säger att vi lätt kommer att ta oss till Sydafrika, men jag är realist. Jag vet hur det går till i fotboll. Du måste visa varje vecka, gång efter gång att du är tillräckligt bra.

-Vi har fyra stora matcher framför oss, men det är å andra sidan trevligt att spela mot Sverige, Portugal och Danmark - och vi har fortfarande chansen, säger han.
Oavsett hur det går i VM-kvalet fortsätter Koeman sitt ungerska lagbygge. I förra veckan förlängde han kontraktet till oktober 2011 och kvalar Ungern in till EM i Polen och Ukraina 2012 stannar han över mästerskapet.

TT

Publicerad 2009-09-04 kl 14:22
Annons
Annons
Annons