Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
45v

Kritik mot Danmarks val att åka till Abu Dhabi: "Har ett jätteansvar"

Foto: Bildbyrån.

Danmark åker till Abu Dhabi för att möta Sverige.
Det genererar kritik från människorättsorganisationen Amnesty.
- Som fotbollsförbund har DBU ett jätteansvar, säger Trine Christensen på Amnesty Danmark, till Ekstra Bladet.

Mellan den 2 till 12 januari nästa år åker det svenska landslaget på sin årliga vinterturné. För femte året i rad går färden till Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade Arabemiraten. Under turnén kommer Sverige, med största sannolikhet, att ställas mot Danmark, plus ytterligare något motstånd som inte är klart ännu.

Just valet att resa till Abu Dhabi har i Sverige skapat kritik och frågor kring hur SvFF tänker kring fotbollsmässiga förutsättningar kontra landets usla mänskliga rättigheter.

- Vi ser på de rekommendationer som finns från regering, FN, Fifa och Uefa och då finns inga restriktioner. Utifrån det ser vi att vi kan åka hit, sa generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen inför turnén i fjol.

- Det viktiga är att säga var man står i sådana här frågor och vi är för demokrati.

I Danmark har beslutet att åka till Abu Dhabi gjort att den internationella människorättsorganisationen Amnesty gått ut och kritiserat förbundet.

- DBU för en kampanj mot homofobi, men ligalandslaget kan snart vara på väg till Abu Dhabi, där det är olagligt att vara homosexuell, säger Amnesty Danmarks generalsekreterare Trine Christensen till Ekstra Bladet.

- Vår bestämda rekommendation är att de tar upp några av de här missförhållandena med värdarna, så att det inte bara blir en vykortsturné. Som fotbollsförbund har DBU ett jätteansvar.

Förbundet försvarar, precis som SvFF, beslutet att åka till landet.

- Abu Dhabi uppfyller det vi vill ha vad gäller klimat och faciliteter, samt att vi får lov att möta Sverige. Det är en väldigt bra motståndare. Vi har också sett att svenskarna tidigare varit där nere och har goda erfarenheter av det. När vi väljer destination för vårt landslag har vi en dialog med Amnesty, där de skickar en rapport vi kan representera för personalen om förhållandena i landet vi ska åka till, säger presschefen Jakob Höyer, till tidningen.

Publicerad 2017-11-29 kl 11:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons