Kroatien överraskade frustrerade tyskar

Landslag

Grupp B tog en intressant vändning när Kroatien något oväntat vann med 2-1 mot favoriten Tyskland. Tyskarna var griniga matchen igenom och mitt i slutpressen utvisades Bastian Schweinsteiger efter ett mindre handgemäng med Kroatiens Jerko Leko. Kroatien var klasser bättre än i matchen mot Österrike och vann helt rättvist.

Matchen mellan Kroatien och Tyskland blev precis så välspelad och bra som man kunde förvänta sig. Ett ställningskrig till en början, men sen slog Kroatien an tonen på matchen.

I den 24:e minuten slog vänsterbacken Daniel Pranjic ett perfekt inlägg som letade sig över de båda tyska mittbackarna och damp ner framför fötterna på en framrusande Darijo Srna.

Frisparksspecialisten Srna satte bollen snyggt på halvvolley bakom Jens Lehmann och den kroatiske förbundskaptenen Slaven Bilic fick genast glädjefnatt.

Bara ett par minuter senare fick Niko Kranjcar, för dagen anfallare, ett nästan lika bra läge som Srna men den här gången var Marcell Jansen inte lika sen vid sin bevakning. Kranjcar stördes tillräckligt mycket för att inte få skottet på mål i det öppna läget, men Kroatien hade accentuerat de tyska svagheterna och Jansen var märkbart frustrerad över hur dåligt försvarsspelet fungerade.

Strax före halvtid fick Kranjcar en ny het möjlighet när Kroatien kontrade sönder Tyskland och skapade sig ett numerärt överläge. Kranjcar drog iväg en volley men Jens Lehmann visade att gammal är äldst och räddade bollen respektingivande.

I den andra halvleken fortsatte den kroatiska dominansen och tyskarna hade stora problem med Darijo Srna på de fasta situationerna.

Därför var det inte förvånande att 2-0 kom just på en sådan. Srna skruvade långt ut till höger in mot målet. Bollen ändrade riktning på Lukas Podolski och tog en jobbig bana förbi Jens Lehmann i stolproten. Returen studsade ut perfekt till Ivica Olic som gjorde ett av de lättare målen i sin karriär.

Men Podolski skulle få en viss revansch lite senare. Med lite mer än tio minuter kvar av matchen mötte han upp en andraboll på volley och Stipe Pletikosa var chanslös på vänsterskottet. Tyskland försökte etablera tryck men tiden var för knapp på slutet, som mest blir ihågkommet för tumultet som uppstod när Bastian Schweinsteiger utvisades efter ett mindre handgemäng med Jerko Leko.

Publicerad 2008-06-12 kl 20:07