Landslag

Överlevnadsexperten Holland är på väg att lura döden igen.
Världsmästaren Italien blev förnedrat med 3-0 (2-0) på måndagskvällen.
-Det är en väldigt bra start för oss. Vi måste fortsätta så här nu, säger Dirk Kuyt.

Om det finns ett land som är överlevnadsexpert från extremt svåra mästerskapsgrupper under 2000-talet så är det Holland. I EM 2004 överlevde de "dödens grupp" för första gången, då de lottades med Tyskland, Tjeckien och Lettland. I VM två år senare hängde lien över huvudet igen när Argentina, Elfenbenskusten och Serbien slogs om avancemanget. Holland gjorde som Holland brukar och tog sig vidare. 2008 ser inte ut att bli något undantag.

3-0 mot Italien i måndagens sena match i grupp C var en maktdemonstration av Marco van Bastens lag.

Fröjdfeldt i hetluften

Men till att börja med i Bern var det ett svenskt domarteam som fick mest uppmärksamhet.

Efter 26 minuter kom det omdiskuterade målet. Wesley Sneijder pressade in ett skott i straffområdet som Ruud van Nistelrooy styrde i mål. Italienarna gestikulerande vilt mot svenske domaren Peter Fröjdfeldt och assisterande domaren Stefan Wittberg och ville få målet till offside. Men målet godkändes eftersom Christian Panucci blev liggande bakom kortlinjen och upphävde offsiden, en av många offsideregler som van Nistelrooy är expert på att utnyttja.

-Det var en jävla situation men Peter och Stefan gjorde helt rätt. Situationen föranleddes av en spelsituation och han (Panucci) ska då räknas in som sista spelare, säger domaren Markus Strömbergsson till TT.

-Vi väntade på att flaggan skulle komma men den gjorde inte det. Men sen visade vi med vårt andra och tredje mål att vi förtjänade att vinna, säger Dirk Kuyt.

-Det är ingen idé att fundera på om det var offside eller inte, säger Italiens förbundskapten Roberto Donadoni.

-Jag accepterar beslutet och det är ingen idé att gråta över det. Han (Fröjdfeldt) är mänsklig och gjorde ett misstag.

Bara fem minuter senare kom nästa smäll för världsmästaren. Först räddade Giovanni van Bronckhorst bollen på mållinjen och strax efter nådde en crossboll upp till Dirk Kuyt. Liverpoolanfallaren hittade Sneijder som smidigt sköt 2-0 på halvvolley. Resultatet stod sig fram till paus, då hade dessutom Gianluigi Buffon räddat ett friläge från van Nistelrooy.

Italien uddlöst

Avsaknaden i defensiven av fotskadade lagkaptenen Fabio Cannavaro var total.
Framåt vaknade Italien först med en kvart kvar.

Då lobbade Luca Toni över, Fabio Grosso missade ett närskott och Edwin van der Sar tokräddade Andrea Pirlos mäktiga frispark.

När den italienska spetsen saknades fullbordade van Bronckhorst förnedringen med pannan, 3-0 i den 79:e minuten.

-Jag vill inte säga att det var den värsta italienska insatsen under min ledning. Vi gjorde misstag och släppte in två mål och vi har inte börjat bra men måste se framåt, säger Donadoni.

Publicerad 2008-06-09 kl 23:58