Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lag som leder skadar sig oftare

Ledarlaget skadar sig mest på fotbollsplanen. Och särskilt anfallarna.

Akta dig för att spela i laget som tar ledningen i en fotbollsmatch.
I alla fall i VM.
Då är risken att skada sig störst.
Det visar ny forskning kring de tre senaste herr-mästerskapen.
-Risken ökade med ett antal tiotal procent. Men vi vet inte riktigt varför, säger Jón Karlsson, läkare i IFK Göteborg samt professor i ortopedi vid Sahlgrenska akademin.

Tre studier därifrån, som nu publiceras i British journal of sports medicine, kartlägger vilka spelare som oftast skadas. Och när det sker.
Anfallare löper störst risk. Och ett starkt samband finns mellan skador och avbrott i matcherna. Den närmaste femminutersperioden är kritisk.
-Tappar man sin koncentration, som vid gula och röda kort eller något annat som händer, så kommer skadorna tätt inpå det, säger Jón Karlsson.

Forskningssyftet är minskade skador. Efter nyår ska statistik från dam-VM analyseras och att titta på skador i Allsvenskan är en möjlig fortsättning.
-Vi får nog inte Nobelpriset för det här, men det är en pusselbit i det stora jobbet att förebygga. 18 tjejer fick korsbandsskada i Allsvenskan förra året. Det är alldeles för mycket, säger Jón Karlsson.

I en annan studie har dessa 18 intervjuats. Det visade sig att 75 procent varit med om något som rubbade rutinerna dagarna innan skadan, som sjukdom eller privata händelser.
 

Publicerad 2013-10-08 kl 11:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons