Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lagerbäck svarar Goitom – och efterlyser mer debatt

Foto: AP

Lars Lagerbäck

ABU DHABI. Lars Lagerbäcks Island ställs mot Erik Hamréns Sverige.

Fast för Lagerbäck är det inget speciellt.

- När man går in till match är det inte annorlunda, säger han till fotbollskanalen.se.

En avspänd och öppen Lars Lagerbäck slog sig ner med den svenska pressen inför Sverige-Island. Den tidigare svenska förbundskaptenen slog fast att han gillade medierna – och inte tvärtom.

- Jag har aldrig haft något emot media, jag har en jävla respekt för media. Ni är bland de viktigaste som finns i samhället. Däremot har jag inte tyckt om vissa individer i media. Tar man kamp mot det eller ifrågasätter så får man inte sista ordet precis, säger han och ler.

Efter att Lagerbäck lämnade jobbet som svensk förbundskapten så tog han hand om Nigieria i VM 2010 och för dryga två år sedan tog han över Island. Han var nära att ta landet till VM, man föll i playoff mot Kroatien.

- Jag har inte gjort något speciellt, grunderna är de samma som i Sverige och Nigeria. Sedan har jag haft tur med en spelargeneration som gick till U21-EM. Det är tillräckligt bra spelare och vi har satsat på att vara organiserade och killarna har varit lättjobbade. Sällan någon som gnäller när man får resultat, nej, men de har varit lättjobbade.

Hur mycket betyder det att du var med och bröt en svacka för Sverige och även tog landslaget till många mästerskap?

- Det är möjligt att den erfarenheten fanns med, att man lärt sig priorietera rätt saker eftersom det är så kort tid med landslaget, och hur mycket det hänger ihop med att vi hade turen att bryta mönster 2000.

Kan väl inte bara vara tur?

- Det är klart att det är ett hårt jobb av alla och på ett sätt har jag haft tur när jag jobbat som tränare med att vara på rätt ställe och träffat rätt människor. Förhoppningsvis har jag lärt mig och det är någon grad av skicklighet inblandad.

Efter succén med Island så blev Lars Lagerbäck årets islänning och nu laddar han om för EM-kvalet med att börja med match mot Sverige och även om de bästa spelarna inte är med så är det ett meriterat landslag sett till matcher för Island.

- Vi har flera erfarna spelare (än Sverige) om man jämför och jag tror att vi ska göra en hyfsad match. Vi har gjort tre bra träningar.

Fast det var nära att han klev av efter VM-kvalet:

- Jag var inne på att sluta men det var lite jävligt att tappa i ett playoff och både KSI (förbundet) och spelarna ville att jag skulle fortsätta.

Chanserna att nå EM nu när det finns 23 platser att slåss om?

- Sett till kvaliteten i truppen och en del unga spelare på väg in så är man inte sämre än i VM-kvalet, men vi är beroande av lottningen eftersom vi är i femte seedningsgruppen. Vi är lite för beroende av de fem, sex bästa spelarna och har ingen ersättare om de är borta. Om Gylfi (Sigurdsson) och Kolbein (Thorsson) är borta är det som Zlatan är borta för Sverige, men inga jämförelser i övrigt.

Lars Lagerbäck var den förbundskapten som genom åren ratade Henok Goitom och när han får höra om AIK-anfallarens utspel på Facebook blir han förvånad:

- Under vår period i landslaget föll han på konkurrens. Roland (Andersson) var nere och tittade på honom och han åkte tyvärr lite berg-och-dal-bana i sin karriär i Spanien. Han hade några toppar men var ofta på bänken och spelade lite. Då hade vi Zlatan (Ibrahimovic), Henrik (Larsson), Mackan (Allbäck) och Johan Elmander och de gick före honom. Han höll inte tillräckligt hög och jämn standard för att bli riktigt aktuell.

Att Goitom skulle fallit för att han ansågs kontroversiell efter att ha snackat för mycket köper inte Lagerbäck.

- Jag har egentligen inte haft något med honom att göra men att en spelare faller för att han uttalar sig skulle förvåna mig väldigt. Jag vet inte vad han sagt, men det skulle förvåna mig om det var under Tommys. Rolands och min tid, då förekom inte sånt.

- Det var under Tommys tid i U21-landslaget? Under Jörgens och Tommys. Jag har aldrig hört någon säga något om det. Det intryck jag har av honom utan att känna honom är att jag upplever honom som en väldigt positiv person. Aldrig hört någon prata om honom på det sättet. Om det är någon från förbundet som sagt det då ska Goitom säga vem det är. Det skulle vara väldigt konstigt.

Lars Lagerbäck har många gånger efterlyst mer debatt och han tycker dagens utveckling går åt fel håll:

- Jag tycker definitivt att det är tystare och det är tråkigt. Ju mer vi pratar om fotboll desto bättre är det.

Vad tror du det beror på?

- Ert landskap har förändrats, när jag började 1998 så kom explosionen med internet. Ni måste fylla så mycket i dag och det har blivit ett annorlunda medialandskap och det händer att det blir felciterat. Jag tror folk är rädda, helt enkelt. Jag kan inte hitta någon annan anledning. De yngre tränarna är försiktiga, i dag är det mer några av spelarna som är frejdiga.

Det var mer polariserat förr med debatten mellan Laban Arnesson och Bob Houghton som delade Sverige, eller hur?

- Jo, det var det men jag tror ändå att det är medialandskapets förändring det beror på. Sedan vet jag inte om folk är känsligare i dag och tar det mer personligt?

- En del tränare i dag känner press att de vill vara kvar i branschen och ha ett jobb. En del blir lite rädda av det skälet och det är synnerligen olyckligt, men många känner en stark press.

Publicerad 2014-01-20 kl 14:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons