Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lagerbäcks upprättelse: "Lättare när folk är positiva"

Som svensk förbundskapten var Lars Lagerbäck ifrågasatt.
Sedan tog han över Island och blev folkkär - i Sverige.
- Klart att det är roligt. Det är lättare när folk är positiva, säger 67-åringen.

En helomvändning är sällan graciös. De senaste åren har Sveriges fotbollsintresserade fått bevis för det. Ett gäng krönikörer och reportrar, samt stora delar av landslagets supporterkollektiv, har bytt fot så snabbt att det påminner om taffligt utförd riverdance.

Det handlar naturligtvis om inställningen till Lars Lagerbäck, förbundskaptenen som tog Sverige till fem raka mästerskap på 2000-talet men aldrig var i närheten av att betecknas som folkkär. När tidsandan präglades av individens självförverkligande blev folkhemskollektivisten hopplöst passé.

- Kritiken var mest medial. Med bra resultat, som vi gjorde, växer förväntningarna. Helt plötsligt var det inte bra nog att gå till slutspel och vid tre tillfällen ta sig vidare från gruppspelet. Medierna, och vissa människor, ville ändå att jag skulle avgå. Det var inte godkänt att åka ut mot Senegal, Tyskland och Nederländerna. Kritiken var byggd på känslor snarare än fakta, säger Lars Lagerbäck till TT.

Inte ändrat sig ett dugg
I ljuset av Erik Hamréns polerade men bräckliga lagbygge verkar efterklokheten drabbat Sverige som en örfil. För samtidigt som 67-åringen överpresterar med ett nyfiket och sprudlande Island har det svenska fotbollslandslaget problem.

2015 ryser folk av välbehag när de hör klassiska Lagerbäck-citat från den tv-studio där han är expertkommentator.

- Min grundläggande fotbollsfilosofi har inte ändrats ett dugg. I Sverige tittas det i dag kanske för mycket på tiden — 30-45 sekunder — som en spelare har bollen. Jag tycker att man bör fokusera mer på de drygt 89 minuter en spelare inte har bollen. På spelarnas karaktärer och löpvilja. Hur mycket jag än vill att mina lag spelar samma fotboll som Barcelona, så är det inte realistiskt.

Är det nyckeln till Islands framgångar?
- Rollacceptansen hos spelarna är stor. Den blir ju det med framgångar. Vi har haft ett grundspel som vi arbetat med sedan 2012. Vi repeterar grunderna och försöker utvecklas i små steg. Det jag framför allt har lärt mig under mina år är att kontinuitet är viktigt. Du måste utveckla och ändra i små steg, annars bli det en backlash.

Bättre än stornationerna
För sedan 2011, då svensken tog över Island, har den tidigare blåbärsnationen klättrat till plats 24 på Fifas världsrankning och är därmed bäst i Norden. Han är på god väg att ta Island till landets första slutspel genom tiderna. Landslaget har fem vinster, en förlust och 14—3 i målskillnad samt förstaplatsen i en av EM-kvalets tuffaste grupper. Nederländerna, Turkiet och Tjeckien har stått som handfallna inför Lagerbäcks samvetsgrant organiserade Island där spelare som Gylfi Sigurdsson (Swansea), Kolbeinn Sigthorsson (Nantes) och Aron Gunnarsson (Cardiff) huserar.

- Så raska framgångar hör inte till vanligheterna. Det går nog inte att avancera så mycket snabbare, säger Lagerbäck som tycker att Island påminner om hans tidiga upplagor av det svenska landslaget.

- Det finns likheter med laget från mitt och Tommys (Söderberg) tidiga år. Ett starkt kollektiv som är välorganiserat.

President på Island
Framgångarna har förvandlat Lagerbäck till hela Islands populäraste man.

- Han skulle kunna bli president på Island om han ville. Helt klart, alla älskar Lagerbäck, berättade Hammarbys försvarare Birkir Saevarsson för DN tidigare i våras.

Hur känns det?
- Jag vet inte om man blir stolt, men visst är det positivt. Det är roligt att jobba med folk som är positiva, säger Lagerbäck.

Lagerbäck betonar att det knappast är tal om någon Beatles-hysteri när han besöker ön.

- Islänningarna är inte så påträngande. De är mer avslappnade. Som oss norrlänningar, om jag får drista mig till att skämta lite.


Fakta: Lars Lagerbäck

Född: 16 juli 1948 i Katrineholm.
Bor: Stockholm.
Gör: Förbundskapten för Islands fotbollslandslag.

Tidigare tränaruppdrag: Kilafors IF (1977—1982), Arbrå BK (1983—1985), Hudiksvalls ABK (1987—1989), Sveriges pojk- och ungdomslandslag (1990—1995), Sverige B (1996—1997) Sverige, assisterande förbundskapten (1998—1999), Sverige (2000—2009), Nigeria (2010), Island (2012—).

Främsta meriter: Tog Sverige till EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008. Ledde Nigeria i VM 2010. Förde Island till playoff mot Kroatien i VM-kvalet 2013.


Fakta: EM-kval, grupp A
Island toppar grupp A i kvalet till EM 2016 efter fem segrar och en förlust:
Island—Turkiet 3—0
Lettland—Island 0—3
Island—Nederländerna 2—0
Tjeckien—Island 2—1
Kazakstan—Island 0—3
Island—Tjeckien 2—1.

Publicerad 2015-08-31 kl 11:23
Annons
Annons
Annons