Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

"Landsförrädaren" Özil i fokus

När den tyska nationalsången dånar så sjunger Mesut Özil inte med.
I stället ber han tyst verser ur Koranen för att välbehövlig styrka - 30 000 turkar på läktaren tycker nämligen att han spelar för fel nation.

Det finns starka känslor inför fredagens EM-kvalmöte i fotboll mellan Tyskland och Turkiet på Olympiastadion i Berlin. I Tyskland finns närmare fyra miljoner muslimer, och majoriteten av dem är av turkisk härkomst.

Den tyske centralbanksdirektören Thilo Sarrazin hävdade i en nyligen utkommen bok att landet "fördummas" av lågutbildade, improduktiva muslimska invandrare. Sarrazin har sedan dess avgått, men hans bok är en storsäljare - uppbackad av statistik som visar att över 70 procent av turkarna som bor i Tyskland och är i arbetsför ålder saknar yrkesutbildning.
-Jag tycker vårt lag reflekterar vårt samhälle. Vi har många immigranter som bor i vårt land, säger den tyske lagkapten Phillip Lahm i en intervju med Fifa.

Mesut Özil skulle kunna bygga broar mellan folkgrupperna, men trots att Mesut betyder "glad" på turkiska är det få turkar som gillar hans val av fotbollsnation. Özil fick stänga gästboken på sin hemsida när han meddelade att han skulle representera landet han är född i, och inte faderns och moderns hemland.
-För mig var det aldrig aktuellt att spela för något annat land än Tyskland. Jag är född här och jag är lycklig här och jag är stolt över att representera Tyskland, säger Özil själv.

-Min familj kommer från Turkiet, och jag har många vänner där som ringer till mig och som är stolta över mig.

Men Özil får fortfarande svara på frågor om landsförräderi.
-Jag känner mig inte som en förrädare om jag skulle göra ett mål, får Özil förtydliga för det turkiska magasinet Hürriyet.

Özil bekänner också att han brukar be till Allah i stället för att sjunga med i "Das Lied der Deutschen".
-Jag ber verser från Koranen som ger mig styrka. När jag inte gör det så får jag en dålig känsla, sade Özil i en intervju med Express när han fick frågan om vad som händer inom honom när han hör den tyska nationalsången innan avspark.

Killen som föddes i Gelsenkirchen för snart 22 år sedan har tagit vägen via Bremen för att komma ut i Europa. Nu spelar han i det spanska superlaget Real Madrid och i det tyska landslaget är han en av nyckelspelarna.

Mot Turkiet är han extra viktig på mittfältet då härförare som Michael Ballack och Bastian Schweinsteiger är skadade.
-Mesut är mentalt stark och klarar pressen, hävdar förbundskapten Joachim Löw.

TT

Publicerad 2010-10-07 kl 13:53
Annons
Annons
Annons