Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Landslagets "videoguru": Första gången vi har varit så här noggranna

Motståndarkoll in i minsta detalj. Landslaget lämnar så lite som möjligt åt slumpen.
-Det är första gången vi har varit så här noggranna. När vi kommer till en eventuell kvartsfinal ska vi vara så förberedda som möjligt, säger "videogurun" Paul Balsom.

Att spanjorerna ska kunna överraska landslagsledningen är osannolikt.
Balsom har tillsammans med "förbundsspionerna" Göran Göransson och Thomas Lyth kartlagt Spanien och Ryssland samt även Italien, Frankrike, Holland och Rumänien.

Anledningen är att undvika det som hände i åttondelsfinalen i VM.

-Mot Tyskland senast... trots att vi hade gjort en del kände vi att vi skulle kunna vara ännu bättre, säger Balsom, som är ansvarig för landslagets videogranskningar.

-Vi började med att gå igenom varje tänkbar spelare i Rysslands, Greklands och Spaniens trupp och lite allmänt hur lagen spelar. Men sen sa vi att vi ska kartlägga alla lag i grupp C också. Så det har varit mycket jobb, säger Balsom.
I EM-förberedelserna ska landslagsledningen sedan kunna välja och vraka i materialet.

-Det är ju förbundskaptenen som bestämmer hur mycket detaljer han vill ha om varje spelare. Men vi ska ha förberett filmen på så sätt att om till exempel vår mittback vill titta på deras tänkbara strikers ska vi ha material som täcker det.

Kanske fem-tio minuter.

Individuella egenskaper, allmänt spel med bollen, passningar och nickdueller ska kunna analyseras - men det är inte alla spelare som är intresserade av ta del av Paul Balsoms gedigna arbete.

Henrik Larsson är en av dem.

-Jag tittar inte på dvd, inte mer än de klipp vi får se. Alla är vi olika. Vi får oerhört mycket information, när det väl är dags så har man bra koll på motståndet. Jag tycker vi får en bra mängd information, säger Larsson.

Balsom har förståelse för det:
-Vissa spelare är inte ett dugg intresserade av att titta på sig själva, även om de är jätteframgångsrika. Andra är väldigt sugna. Självklart är det okej att inte vilja se. I Tyskland sist brände vi väldigt många dvd-skivor, men vissa spelare klarar inte av det.

TT

Publicerad 2008-06-13 kl 18:51
Annons
Annons
Annons