Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Landslagslegendarer: "Gazza" delade ut varningar till domare

Det finns fotbollsspelare som går oss obemärkt förbi. Spelare som gör jobbet på planen och sen går in i skuggorna. Sen finns det spelare som delar ut varningar till domaren och luktar honom i armhålan. Spelare som Paul ”Gazza” Gascoigne som aldrig varit intresserade av att stå i någon som helst skugga.

På planen besatt han förmågan att gå i djupled från stillastående till full fart på en bråkdel av en sekund. Alltid med bollen klistrad vid foten. På sidan av planen var - och förblir - han en joker, alltid med ett upptåg eller en potentiell skandal på gång.

Grät efter varning

Till VM 1990 i Italien tog den engelske förbundskaptenen Bobby Robson med den då 23-årige mittfältaren i truppen. En uttagning som av pressen beskrevs som en chansning. Väl i Italien åkte Sverige ut fortare än någon hann säga ett, två. ”Gazza” och England spelade i sin tur fantastiskt. I semifinalen mot Västtyskland vände världens blickar mot ”Gazza”. Efter att ha blivit varnad insåg han att han skulle bli avstängd i en eventuell final och tårarna började rinna längs kinderna. Till slut förlorade England matchen på straffar och gick aldrig till final. Bilderna på en gråtande Gascoigne etsade sig däremot fast.

Till EM hemma i England 1996 kom engelsmännen med all press på sig. 30 år efter vinsten i hemma-VM skulle en ny titel bärgas och mästerskapet lanserades med sloganen ”fotball is coming home”. ”Gazza” hade också kommit hem då han efter tre år i Lazio återvänt till de brittiska öarna och Glasgow Rangers.

Målet ingen engelsman glömmer

Under Englands uppladdningsläger i Hongkong söps det till ordentligt och värst bland de engelska spelarna var föga förvånande Gascoigne. Bilder på en snorfull Gascoigne sittandes i en tandläkarstol kablades ut över världen och hela laget kritiserades kraftigt. England började också knackigt och fick bara oavgjort i öppningsmatchen mot Schweiz. Tabloiderna vässade pennorna och rotade i verktygslådorna efter sågen. I den efterföljande gruppspelsmatchen väntade Skottland. Vinna eller försvinna. Då klev ”Gazza” fram och sträckte ut ett gigantiskt långfinger till alla som tvivlat.

Han fick bollen i fart, lyfte den med vänsterfoten över en skotsk back och avslutade sedan stenhårt med högerdojan. Ett av engelsk landslagsfotbolls mest klassiska mål. ”You won’t see a better goal than that, in any international tournament” skrek den engelske kommentatorn och var inte helt fel ute.

Fick ursäkt från Daily Mirror

Efter målet sprang ”Gazza” ut till sidlinjen, låtsades sätta sig i en tandläkarstol samtidigt som Teddy Sheringham sköljde hans mun med en vattenflaska. Målet fick bland annat tidningen Daily Mirror att publicera en ursäkt till Gascoigne. Efter turneringen fick han också ett slutgiltigt erkännande när han togs ut i EM:s dream team.

Innan ”Gazza” avslutade karriären hann han med ett par säsonger i England igen. Det var inga säsonger som går till historien rent fotbollsmässigt men o andra sidan är det heller inte bara fotbollsmässigt som Paul Gascoigne kommer bli ihågkommen.

Martin Svensson - Fotbollssverige.se.

Publicerad 2008-06-24 kl 20:02
Annons
Annons
Annons