Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Landslagslegendarer: Michel Platini

Det är inte bara byråkrater som blir presidenter för UEFA.
Michel Platini, en av Europas största fotbollsspelare genom tiderna, tog en något oortodox väg till jobbet som en av fotbollskontinentens mäktigaste män.

Inget Europamästerskap har sett så många spelare bli oförglömliga som det i Frankrike 1984, sägs det. Framförallt värdnationen innehöll en grupp av starka karaktärer där Giresse, Fernández, Battiston och Tigana stod i det främsta ledet. De hade bara en överman – Michel Platini.

Nio mål på fem matcher

Platini var en spelfördelare av klassiskt snitt. Han fördelade bollar, läste spelet, sprang och var sanslöst målfarlig. I EM-slutspelet på hemmaplan, som Frankrike vann efter finalseger mot Spanien, gjorde Michel Platini allra flest – nio stycken på fem matcher. Att han då blev odödlig är närmast en underdrift.

Karriären inleddes i Nancy i början av 70-talet. Platini beskrevs tidigt som en svårtyglad talang, men med åren växte han såväl som person som fotbollsspelare. VM 1978 blev varken ett bra mästerskap för honom eller Frankrike, utan hans internationella genombrott kom fyra år senare, i Spanien.

Europas bästa tre gånger

Då hade Michel Platini redan hunnit ta sig via Saint-Etienne till italienska Juventus och etablerat sig som en av Europas bästa spelare. I VM’82 tog han också sitt ansvar som kapten och förde Frankrike till en semifinal där Västtyskland slutligen vann på straffar. Men han skulle – som ni redan vet – få sin gruvliga revansch.

Det blev ytterligare ett internationellt mästerskap för Platini, i Mexiko 1986, men han motsvarade inte de omänskliga förväntningarna eftersom skador hindrade hans framfart. Trots detta gjorde fransmannen två mål i den turneringen.

Från skyttekung till president

I klubblaget Juventus förde ödet honom en annan, lyckligare väg. När han lade adidasskorna på hyllan 1987 var han tvåfaldig italiensk Scudettovinnare, framröstad till Europas bäste spelare vid tre tillfällen och tre gånger skytteligasegrare i Serie A. Dessutom avgjorde han Europacupfinalen mot Liverpool på Heyselstadion 1985, en match som senare skulle minnas på grund av att 39 supportrar dog under tragiska förhållanden.

Sedan ett år tillbaka är Michel Platini president i UEFA, Europas styrande fotbollsfederation. Och det är som man säger: Har man väl varit på kungatronen är det svårt att lämna den frivilligt. Fråga bara Platini...

Fotbollssverige.se

Publicerad 2008-06-28 kl 14:09
Annons
Annons
Annons